test

Maturant iz Metkovića upao na Harvard: Godinu pauzira zbog korone, ali pokreće zanimljiv projekt

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Službene stranice Grada Metkovića
Vrlo mali broj hrvatskih učenika školovanje nakon srednje odlučuje nastaviti na nekom od inozemnih sveučilišta, a još manje njih uspije ‘upasti’ na neko od prestižnih svjetskih sveučilišta. Jedan od njih je Nikola Jurković, sada već bivši maturant Gimnazije Metković.

Nikola će studirati na Harvardu, trećem najboljem svjetskom sveučilištu prema Times Higher Education ljestvici.

– Znao sam da će mi cijeli život biti žao ako barem ne pokušam. Neki fakulteti su bolji od drugih, i ne vidim zašto bi mi geografska lokacija trebala ograničavati izbor fakulteta. Osim toga, studij u Americi otvara puno više vrata od studija u Hrvatskoj. Odlučio sam ciljati na što bolje moguće, pa što bude, bude, započinje svoju priču Nikola za srednju.hr

Ovaj metkovski izvrsnik tijekom školovanja je sudjelovao na brojnim školskim i županijskim natjecanjima u znanju. Najozbiljnije se, kaže, natjecao na fizici, iz koje je sudjelovao na dva državna natjecanja i Europskoj olimpijadi. Sudjelovao je i na državnom iz logike te nekoliko hackathona.

A na državnoj maturi ostvario je izvrsne rezultate – pisao je više razine obveznih predmeta i Fiziku. Iz Hrvatskog je dobio vrlo dobar, a na ostalim ispitima imao je po svega tri ili četiri. No odličan rezultat na maturi nije bio odlučujuć za upis Harvarda – hrvatska državna matura se niti ne uzima u obzir prilikom rangiranja kandidata.

– Proces za Harvard je isti kao za većinu boljih američkih fakulteta. Početkom školske godine sam pisao standardizirane testove i ispit iz engleskog jezika. Od standardiziranih testova sam pisao ACT (opći test) i SAT Subject Test-ove (izborne predmete) iz fizike i više razine matematike. Do Nove godine sam poslao prijave za fakultete. U siječnju sam se prijavio za fakultetske stipendije, u veljači odradio intervjue i u ožujku dobio rezultate. Važan dio prijave činio je inženjerski portfolio, gdje sam dokumentirao razne projekte na kojima sam radio u gimnazijskoj STEM grupi Acervatio. Sve je bilo gotovo prije mature, tako da nije utjecala na upise. Samo sam ju trebao proći da bih službeno dovršio srednjoškolsko obrazovanje, pojašnjava Nikola.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE

Popularni Članci