/* */

Znate li što znači kad vas netko pita ''kad ćemo jesti zahare''?

Autor: dubrovackidnevnik.hr

Nezaobilazne tradicionalne slastice na dubrovačkoj svadbenoj trpezi predstavila nam je Jadranka Ničetić, autorica knjige 'Dubrovački komini'.  Za ovu prigodu izdvojila je starinsku tortu od oraha, pandišpanj i krokanat, ali opisala i neke od tradicionalnih običaja.

''Poslije svadbenog objeda i zdravice majka je regalavala nevjestu pandišpanjom. Nakon majke isto su radile i sestre, tetke, rodice i prijateljice'', priča Jadranka Ničetić, koja je podijelila i tradicionalni recept ovog pandišpanja – svatovske torte.


Zanimljive su i zahare u kontekstu tradicionalnih svadbenih rituala.

''Zaharama su se nazivali pirni sitni slatkiši, koje se obično dijelilo prigodom vjenčanja i krštenja. Oblikovali su se u male balotice, osušene i prelivene caklinom od cukara. Kada bi se  pitalo: „Kad ćemo jesti zahare?“  - mislilo se: „Kad će vjenčanje?“ – ispričala je Ničetić.

Za čitatelje Dubrovačkog dnevnika tu je i recept starinske dubrovačke torte od oraha.

RIČETE:

DUBROVAČKA TORTA OD ORAHA

Sastojci: 

  • 30 dkg šećera
  • 30 dkg mljevenih oraha
  • 10 dkg masla
  • 10 jaja
  • 1 dcl mlijeka
  • 25 dkg čokolade
  • Pola kupice ruma
  • 1 velika žlica mljevene kave
  • 1 korica limuna

Priprema:

Špina se 30 deka cukara s pet kupica vode, miješa se na laganoj vatri da ne bude gusto.

Doda se 30 deka mljevenih oraha, izmiješa i pusti da ohladi. U ohlađenu smjesu doda se deset žumanjaca uz neprestano miješanje, pola kupice ruma, jedna velika ožica mljevene kafe, korica lemuna i na kraju snijeg od deset bjelanjaka.

Peče se na laganoj vatri, a na kraju prelije glazurom. U 10 deka čokolade i četiri ožice mlijeka rastopi se 15 deka čokolade i 10 deka masla.

PANDIŠPANJ - SVATOVSKA TORTA

Sastojci:

  • 10 jaja
  • 11 velikih žlica šećera
  • 11 velikih žlica brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 1 korica limuna

Priprema:

Deset jaja i jedanaest velikih ožica cukara dugo batimo. Kad smjesa bude jako čvrsta, dodamo jedanaest velikih žlica muke, u koje smo umiješali jedan prašak za pecivo, vanili cukar i koricu od jednog lemuna. Sve to izlijemo u nauljen i pobrašnjen kalup, okruglog oblika.

Pečemo oko sat vremena na temperaturi od 150 °C. Kad se ispeče, ohladimo u kalupu, izvadimo na gvantjeru i bogato pospemo sitnim cukrom.

  • Prije serviranja pandišpanj se ukrašavao grančicama asparagusa.

Popularni Članci