Znate li što znači kad vas netko pita ''kad ćemo jesti zahare''?
Nezaobilazne tradicionalne slastice na dubrovačkoj svadbenoj trpezi predstavila nam je Jadranka Ničetić, autorica knjige 'Dubrovački komini'. Za ovu prigodu izdvojila je starinsku tortu od oraha, pandišpanj i krokanat, ali opisala i neke od tradicionalnih običaja.
''Poslije svadbenog objeda i zdravice majka je regalavala nevjestu pandišpanjom. Nakon majke isto su radile i sestre, tetke, rodice i prijateljice'', priča Jadranka Ničetić, koja je podijelila i tradicionalni recept ovog pandišpanja – svatovske torte.
Zanimljive su i zahare u kontekstu tradicionalnih svadbenih rituala.
''Zaharama su se nazivali pirni sitni slatkiši, koje se obično dijelilo prigodom vjenčanja i krštenja. Oblikovali su se u male balotice, osušene i prelivene caklinom od cukara. Kada bi se pitalo: „Kad ćemo jesti zahare?“ - mislilo se: „Kad će vjenčanje?“ – ispričala je Ničetić.
Za čitatelje Dubrovačkog dnevnika tu je i recept starinske dubrovačke torte od oraha.
RIČETE:
DUBROVAČKA TORTA OD ORAHA
Sastojci:
- 30 dkg šećera
- 30 dkg mljevenih oraha
- 10 dkg masla
- 10 jaja
- 1 dcl mlijeka
- 25 dkg čokolade
- Pola kupice ruma
- 1 velika žlica mljevene kave
- 1 korica limuna
Priprema:
Špina se 30 deka cukara s pet kupica vode, miješa se na laganoj vatri da ne bude gusto.
Doda se 30 deka mljevenih oraha, izmiješa i pusti da ohladi. U ohlađenu smjesu doda se deset žumanjaca uz neprestano miješanje, pola kupice ruma, jedna velika ožica mljevene kafe, korica lemuna i na kraju snijeg od deset bjelanjaka.
Peče se na laganoj vatri, a na kraju prelije glazurom. U 10 deka čokolade i četiri ožice mlijeka rastopi se 15 deka čokolade i 10 deka masla.
PANDIŠPANJ - SVATOVSKA TORTA
Sastojci:
- 10 jaja
- 11 velikih žlica šećera
- 11 velikih žlica brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 1 korica limuna
Priprema:
Deset jaja i jedanaest velikih ožica cukara dugo batimo. Kad smjesa bude jako čvrsta, dodamo jedanaest velikih žlica muke, u koje smo umiješali jedan prašak za pecivo, vanili cukar i koricu od jednog lemuna. Sve to izlijemo u nauljen i pobrašnjen kalup, okruglog oblika.
Pečemo oko sat vremena na temperaturi od 150 °C. Kad se ispeče, ohladimo u kalupu, izvadimo na gvantjeru i bogato pospemo sitnim cukrom.
- Prije serviranja pandišpanj se ukrašavao grančicama asparagusa.