Znate li što je srbiguzica?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: ekomarket.ba
Naziv iz Dubrovačkog primorja

Srbiguzica je naziv iz Dubrovačkog primorja za divlji šipak. Ta se biljka još naziva divlja ruža, pasja drača, šepurika, šipurika...

Stari Dubrovčani su od davnina srbiguzicu koristili u gastronomiji. Stoga vam donosimo jedan originalni dubrovački recept koji je napisala Jadranka Ničetić u svojoj knjizi Dubrovački komini.


MARMELADA OD DIVLJE RUŽE (ŠIPURIKE)
 

Kad dođu prve studeni uberemo kilo šipurika ili kako ih u Primorju zovu srbiguzice. Stavimo ih kuhati u litru vode i dva deca vina. Kad se raspadnu propasiramo ih, te dodamo mrvicu osta i pola kilograma cukara. Ponovno kuhamo dok se ne zgusne. Vruće ulijemo u tegle.

*Od svježe šipurike se može praviti sok, od osušene čaj koji je odličan za izlučivanje viška tekućine.

Od srbiguzice se mogu spravljati razne delikatese, čak i likeri. Ima mnoga ljekovita svojstva.

 

Popularni Članci