/* */

Zahvaljujući ovom receptu dnevno se smanjuje opseg struka za 1 cm

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: © Rostislav Sedlacek - Fotolia.com

Zahvaljujući ovom receptu, žene su smanjivale dnevno opseg struka za 1 cm. Ovaj melem eliminira višak masnoće i vode iz organizma, poboljšava funkciju mozga, pamćenje, sluh i vid, tvrdi dr. Stefanovska.

O hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je višegodišnja biljka zelenog lišća, bijelog korjena i ljutog okusa. Potječe sa Mediterana i iz zapadne Azije. U prehrani se najčešće upotrebljava korijen hrena, ali izuzetno su ukusni i pomalo pikantni mladi listovi biljke.
Zbog svog sastava (vitamin C, kalij, vitamin B1, vitamin B6, željezo, kalcija, vitamin B2, magnezij, fosfor…) hren je izuzetan i kao ljekovito sredstvo.
Njegovu ljekovitost poznavali su i Stari Grci. Još 1500. godina p.n.e. koristili su ga za ublažavanje bolova u leđima. Iz tih dana vrijedi i izreka: 'Rotkvica vrijedi težinu olova, repa težinu srebra, a hren težinu zlata.'
Neizostavan je dodatak raznim jelima, posebno uz masnu hranu jer pomaže probavi. Čisti organizam, ubrzava metabolizam, otklanja umor, pa se najviše preporučuje dijabetičarima. Potiče razmnožavanje i razvoj korisnih bakterija u crijevima.
Sok od hrena uništava bakterije dizenterije, salmonele, tuberkuloze, kao i mnoge gljivice koje parazitiraju na čovjeku i biljkama. Poboljšava funkciju organa za probavu tako što stimulira lučenje želučanih i crijevnih sokova, žuči i enzima iz gušterače. Hren potiče i rad jetre, rad srca te cirkulaciju, a odličan je diuretik te pomaže kod reumatizma.

Kako sačuvati svjež korijen?

Svjež korijen može se koristiti preko cijele godine, ako se pravovremeno zakopa u vlažan pijesak ili drži u podrumu. Ako imate veći korijen, možete izribati potrebnu količinu, a ostatak zamotati u aluminijsku foliju i ostaviti u frižideru u kutiji za povrće. Ako želite da vam izribani hren ostane svjež i nakon tri tjedna, pomiješajte ga sa kašičicom šećera i 4 kašike limunovog soka ili octa. U dobro zatvorenoj tegli, hren može stajati u hladnjaku do 3 tjedna.

Recept melema za mršavljenje dr Stefanovske

Sastojci:

125 gr hrena, 3 neprskana limuna, 3 kašike meda

Postupak:

Izmiksajte 125 grama hrena.
Uzmite tri limuna, rasijecite ih, izvadite iz njih sjemenke, pa ih zajedno sa korom pomiješajte sa izmiksanim hrenom.
Dodajte tri kašike meda i sve dobro izmiješajte.
Čuvajte ovaj melem u zatvorenoj posudi u hladnjaku
Uzimajte po jednu malu kašiku melema dva puta dnevno uz obroke tri tjedna
Gledajte kako vam se opseg struka smanjuje.

IZVOR: haber.ba

Popularni Članci