VRIJEME JE DA PRESTANETE S LOŠIM NAVIKAMA Pušačima je oslabljen imunitet, podložniji su kapljičnim infekcijama, tako i koronavirusu!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Borna Filic/PIXSELL
Da je pušenje štetno i da ugrožava zdravlje kako pušača tako i nepušača u njihovoj blizini, više nije vijest. No, da je prestanak pušenja važan korak u zaštiti protiv koronavirusa je svakako važna činjenica, što bi u ovoj pandemiji mogao za mnoge biti itekako dobar motiv da konačno oslobode te loše navike.

Pranje ruku i nepribližavanje drugim osobama na najmanje metar dobre su preventivne mjere za opću populaciju, no za pušače bi bilo vrlo važno da prestanu pušiti, ako je suditi prema izjavi Michaela Pfeifera, predsjednika Njemačkog društva za respiratorne bolesti.

On je potvrdio da pušenje, osim što je nezdravo, povećava opasnost od koronavirusa povezanog s bolešću Covid-19, iako je u ovom trenutku premalo raspoloživih podataka kojima će potkrijepiti tu procjenu.

Primjerice, za sada nije jasno kako pušenje povećava opasnost od infekcije.

"U pušača općenito veća je opasnost da se zaraze virusnim infekcijama", kaže Pfeifer, "jer pušenje smanjuje prirodnu obranu dišnog sustava, zbog čega ga virus lakše napada. To znamo iz svakodnevnog kliničkog rada, ali još nije dokazano s trenutačnim koronavirusom" - podvukao je Pfeifer, voditelj pulmologije u Sveučilišnoj bolnici Regensburg u Njemačkoj.

Naveo je podatak iz Wuhana, kineskoga grada koji je bio žarište virusa, koji je pokazao da je opasnost od teže kliničke slike bolesti s upalom pluća znatno veća u pušača.

"Uvijek je dobro prestati pušiti, s koronavirusom ili bez njega, no u vrijeme pandemije koronavirusa moguće je utjecati na opasnost od oboljenja ako se prestane pušiti. Razlika uvijek postoji između aktivnog ili bivšeg pušača", zaključuje Pfeifer.

S ovim se stavom slaže i naš poznati pulmolog, doc.dr.sc. Ivan Gudelj, predstojnik Klinike za plućne bolesti u KBC-u Split:

"To vam je zdrava logika, iako na ovu temu ne postoje relevantne studije, a nije ih ni moglo biti. No iskustveno mogu reći i to ne treba posebno dokazivati, da je kod pušača i inače oslabljen imunološki sustav, da su podložniji kapljičnim infekcijama, pa tako i ovoj sa koronavirusom, koja između ostalog ima za posljedicu upalu pluća.

Razlika je kad opasni virus napadne zdrava pluća ili pluća pušača koja su već oštećena. Pušači imaju i poremećeno čišćenje pluća, tako da ih ove infekcije teže pogađaju.

Stoga je svakako prestanak pušenja koristan u ovoj pandemiji. Nikada nije kasno za prestanak, ali možda je za mnoge ovo prava prilika", poručuje dr. Gudelj za Slobodnu Dalmaciju.

Popularni Članci