UZ SVJETSKI DAN VEGETARIJANSTVA Prijatelji životinja slažu vege sendvič od 15 metara
Nakon odlično prihvaćenoga prošlogodišnjeg vege hot-doga od deset metara, ove godine udruga Prijatelji životinja povodom Svjetskog dana vegetarijanstva priprema novu atrakciju. U utorak, 1. listopada u 12 sati, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, Prijatelji životinja izradit će vegetarijanski sendvič dugačak preko 15 metara, kojega će građani moći i degustirati, a onoga tko pogodi točnu dužinu izloženog vege sendviča očekuju vrijedne nagrade.
Sendvič će biti napravljen od vege salame i kobasica s povrćem te izvrsnog novog umaka koji nosi europsku V-oznaku (V-label). Kako bi potaknuli ljude da razmisle o etičkim, ekološkim, zdravstvenim i humanim prednostima veganskog načina života, aktivisti Udruge nudit će građanima informacije i besplatne tiskane materijale, a potpisivat će se i peticija za uvođenje vege obroka u javne institucije.
Prvi listopada u cijelome svijetu još od 1977. godine obilježava se kao Dan vegetarijanstva. Osim što je održiva, prehrana temeljena na namirnicama biljnog podrijetla zdrava je i ukusna. Prema zadnjim istraživanjima javnoga mnijenja, bezmesnu prehranu prakticira već preko 150 tisuća građana Hrvatske, čak 86 posto hrvatskih građana podržava vegetarijanstvo, dok se njih gotovo 30 posto izjasnilo da bi mogli i sami postati vegetarijanci. Velikoj popularnosti vegetarijanstva u Hrvatskoj i svijetu svakako idu u prilog i rezultati istraživanja koji potvrđuju da su vegetarijanci, a još više vegani, u prosjeku zdraviji, vitalniji i dugovječniji.
VEGE SENDVIČ RECEPT
Sastojci (za 4 sendviča): veganski umak ili majoneza, 2 paprike, 2 veće rajčice, 250 g bukovača, 1 luk, 4 lista salate, ulje, sol; kruh ili pecivo
Priprema: Operite zelenu salatu, papriku i rajčicu. Luk očistite i narežite, a gljive bukovače odrežite tako da im odstranite krajeve. Narežite rajčicu i papriku na kolute. Zelenu salatu, luk i rajčicu ostavite svježe, a bukovače posolite i prepecite na ulju. Kada bukovače budu gotove, izvadite ih, a zatim na istom ulju prepecite papriku koju također prije prženja treba malo posoliti. Odrežite dvije kriške svojeg najdražeg kruha. Na obje kriške namažite veganski umak ili majonezu. Na jednu od kriški slažite redom pečene paprike, kriške rajčice, pečene bukovače, luk i zelenu salatu te poklopite drugom kriškom.