'

Ušećerena kora od lubenice

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Ovotjedni ciklus slavonskih recepata zaključujemo jednostavnim desertom za ušećerenu koru od lubenice.

Sastojci:

bijela kora od lubenice
šećer težine kore
1 limun
1 šipka vanilije
Opis:

Kad se pojede lubenica ostaje bijela i zelena kora. Zelenu se odreže, a bijelu ostavi jedan dan da uvene.

Razreže je se po duljini na trakice, naniže na konac, i stavlja 3 – 4 puta u ključalu vodu.

Nakon toga se dodaje hladna voda dok kora ne postane mekana. Zatim se ukuha šećera onoliko koliko teži voće.


U kuhani šećer s vrlo malo vode, urone se nanizani komadići kore lubenice i ostave kuhati. Kad sok postane gust, a kora prozirna, doda se limunov sok, jedan izrezani limun i šipka vanilije.

Pusti da još prokuha, odstrani s vatre, pokrije vlažnom krpom i ostavi stajati jedan dan.

Prereže se konac na kome je bilo nanizano i lagano se izvuku komadići lubenice. Poredaju se u staklenku, preliju sokom u kome su se kuhale i dobro zavežu, te spreme. Posluži ih se uz pečenje i uz čaj.

 

Grastronaut.hr

Popularni Članci