TEREZA KESOVIJA O TURBULENTNOJ GODINI Uvijek sam se čudila Kinezima na Stradunu s maskama, sad su je oni stavili nama, a njima više ne treba

Autor: Nikša Klečak Autori fotografija: Goran Mratinović
Odavno se nije dogodila jedna godina poput 2020. u kojoj više ništa na svijetu nije isto pa tako vjerojatno nije ni u životima ljudi. 

Iz odgovora koje su Dubrovčani dali u našoj velikoj anketi može se zaključiti kako je ona donijela i puno toga dobroga. Pjevačka diva Tereza Kesovija posebno se osvrnula na minulu godinu.

"Vrijeme korone traje znamo otkad, nisam radila ono što najbolje radim, imam javne nastupe i pjevam. Nisu ni drugi. U međuvremenu sam radila na pjesmi i spotu ‘Ima te’ koja je još uvijek na top listama, i ne u Hrvatskoj samo. Imala sam i lijepih stvari u ovoj godini. Imala sam tu krasnu pjesmu i divnu produkciju i spot. Ove godine sam dobila nagradu za životno djelo Općine Konavle, ponosna sam na to, a vjerujem i da sam je zaslužila. Imala sam vremena za sređivanje svoje arhive doma pa sam našla i brojne zahvalnice. Jedna od njih je zahvalnica za izložbu veza na koju sam ponosna jer sam u ratnim godinama mogla poći u Francusku u Lille, donijeti materijal iz Slovenije i konac iz Francuske da se ženama Konavala omogući da naprave vez. Ta mi je zahvalnica najdraža, a zahvalnicama bih mogla sve zidove u stanu pokriti. Konavle su kraj mojih roditelja, ja sam iz Dubrovnika, ali Konavle su moja najveća ljubav. Sve što je s njima vezano i kada sam naišla na tu zahvalnicu bilo mi je jako drago.

Nedavno sam od mog velikog prijatelja Serge Lama dobila francuski tekst od pjesme ‘Ima te’ s tekstom koji je potpuno drugačiji od originalne pjesme ali moram snimiti novi spot, napisao je da mu je čast pisati za mene. Novi spot za francusko tržište snimam poslije nove godine, to je velika stvar. Serge je jako važna osoba u Francuskoj. To mi je još jedna lijepa stvar u ovoj ružnoj godini.

Početkom prosinca mi je iz Francuske krenula pošiljka s 52 moje snimke koje sam izvela na francuskom jeziku. Cover je s mojom slikom iz mladih dana i danas.  Još mi nije stigla, radujem se, posebno zato što je upravo Serge napisao osvrt na to izdanje.  Želja mi je da se ubrzo skroz dovrši Knežev dvor u Pridvorju za čiju se obnovu zalagao Niko Kapetanić, imala sam čast primiti nagradu baš u tom Kneževom dvoru. Doznala sam da se Pridvorje zvalo Sv. Martin, a kad se knez uselio onda je postalo Pridvorje. Usput i Nika Kapetanića pozdravljam i ponosna sam na njega.

Skupili smo se za Božić u granicama dopuštenog, dvije obitelji, poštujemo sve moguće zakone.

Neću se cijepiti. Cijepila sam se protiv gripe, doktoricu Markotić ću pitati s obzirom na moje zdravstveno stanje, držim se, najviše me služe glas i optimizam, sve je to preduvjet s obzirom na godine. Ne želim se predavati, moja poruka svima je koji imaju moje godine ili su mlađi od mene, pa su depresivni. nemojte posustati, držite se nečega lijepoga što dolazi, uhvatiti se za to kao utopljenik daske, to je najbitnije ostati čiste glave i da smo u stanju još pružiti ljudima ono što znamo i možemo. Ako bog bude dobar prema nama. Više razmišljam o ljudima oko sebe nego o sebi, moja savjest je čista, volim ljude, neka im bog da pameti i zdravlje da se pridržavamo onoga osnovnoga, ovo je biološki rat, ali kao svaki rat proći će i taj rat. 

Prije svega Božić i najiskrenije želje da u NG da bude bolja, da ljudi dođu do onoga što su izgubili da počnu raditi, da nam dođu turisti i da nastavimo živjeti i raditi. 

Uvijek sam se čudom čudila i u jednom trenutku nisam mogla shvatiti ljude, Dubrovnik, bijeli prelijepi grad, sunce, plavo nebo, a kineski turisti hodaju s maskama na licu. Dolazilo mi je da im strgam masku i da ih pitam gdje ste došli. Onda je došlo do toga da oni svi nama stave maske, a njima u Kini više ne treba.

Popularni Članci