ŠAMPION U DUBROVNIKU Njihovi sirevi osvajaju zlatne medalje, a možete ih pronaći na Pilama (FOTO)

Autor: Olja Ljubišić Autori fotografija: , Olja Ljubišić

Istražujući zanimljive proizvode iz ponude Dubrovačkog zimskog festivala, probali smo i jedan od najpoznatijih hrvatskih ovčjih sireva. Obitelj Mrakovčić s Krka ga već 35 godina proizvodi na potpuno domaći način i prednjači u kombiniranju sira i aromatičnog bilja zbog čega se sa svakog natjecanja vrate s nagradom. 

'U ponudi imamo od mladog, laganog sira do sira koji je star godinu dana. Sir koji je dozrijevao u komini masline i on je najjači. Ima okus za 10! Tu je i prošlogodišnji sir koji je dozrijevao u pepelu, po starinski, zatim sir iz ulja, kombiniramo sir i razno začinsko bilje. Prije mjesec dana je naš sir s ružmarinom 'Zeleni Bodul' postao šampion, a za ove druge sireve smo dobili zlatnu medalju. Na koji god sajam dođemo, naš sir osvoji nagradu!' veselo kaže gospođa Mrakovčić.

'Naše ovce pasu autohtonu travu sa smiljem i kaduljom, 'posoljenu' morem i sijeno koje sami pripremimo. U proizvodnji, nikakvim kemijskim sredstvima ne tretiramo sir. Zbog toga su četiri naša sira patentirana,' dodaje.

OPG Magriž postoji već 35 godina 'na manje', ali zadnji 17 godina, uz sir, proizvodimo maslinovo ulje, smokve i ostale domaće proizvode.

'Posebni smo jer ovce ugajamo na prirodni način bez kemijskih dodataka, ništa osim naše krčke trave i sijena koje sami pripremimo. Masline ne špricamo i ne tretiramo umjernim gnojivom. Među maslinama pasu ovce pa one nagnoje tlo na prirodan način. Zbog toga su analize vrhunske, i za sir i za ulje. Sa sirom smo već više godina šampioni na nivou Hrvatske' s ponosom ističe gospođa Mrakovčić. 

Potražite kućicu OPG-a Magriž na Pilama i kušajte vrhunske domaće specijalitete. 

Popularni Članci