S AIR PANNONIOM U ĐIRU Uskoro u Hrvatskoj prvi privatni avion za prijevoz bolesnika (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Lucija Komaić
Pogled na Dubrovnik i okolicu oduševljava na prvi pogled. Posjetitelje, ali i same Dubrovčane. Svaki put iznova je veličanstven iz svakoga kuta. Iz smjera istoka, s mora, sa Srđa, a posebno iz zraka, odakle  dubrovačka rivijera, Župa, Konavle, Primorje, Elafiti, Rijeka dubrovačka, Srđ i otoci zabljesnu punim sjajem i osjećajem ponosa onih koji tu žive. 

Zrakoplovom tipa Cessna u vlasništvu zrakoplovne tvrtke Air Pannonia novinari Dubrovačkog dnevnika imali su priliku uživati u veličanstvenom pogledu na Dubrovnik iz zraka. Zrakoplovom su upravljali  mladi piloti Krešimir Vlašić iz Osijeka i Toni Kulišić iz Župe dubrovačke.  Tvrtka Air Pannonia u vlasništvu je Krešimirovog oca, a dva prijatelja, Krešimira i Tonija,  veže zajednička ljubav prema zrakoplovstvu, dok se u zraku savršeno razumiju i nadopunjuju.

Mladi pilot iz Župe

Toni Kulišić je iz Župe dubrovačke. Završio je srednju zrakoplovnu školu u Zagrebu, nakon čega je upisao fakultet Održavanja zrakoplova. Istovremeno je član Pilotske škole Pannonia i obučava se za civilnog pilota. Kako kaže, ispiti idu dobro.  'Kad te nešto zanima, onda je lako učiti. Treba se potruditi,' rekao je mladi Župljanin Toni Kulišić te dodao kako se nada poslu nakon faksa, iako kriza posljednjih godina nije zaobišla ni zrakoplovstvo.  

Krešimir Vlašić mladi je pilot iz Osijeka koji je također student fakulteta Održavanja zrakoplova . Tvrtka Air Pannonia u vlasništvu je njegovog oca Miroslava. Osječka zrakoplovna tvrtka je nastala 1993. pod  nazivom Air tractor, kada su Krešimirov otac i njegov poslovni partner kupili prvi avion. Od 2009.  godine Miroslav Vlašić samostalno vodi posao.

Poljoprivredna avijacija i pilotska škola

Osnovna djelatnost u samom početku bilo je pružanje usluge poljoprivredne avijacije, što je i danas glavna djelatnost tvrtke.  Uz prvi avion kupljen na kredit, krenulo je širenje posla te tvrtka danas ima flotu od deset aviona.  U međuvremenu je širenjem poslovanja i kupnjom novih zrakoplova pokrenuta i pilotska škola.

'Interesa ima, iako bi ga moglo biti znatno više, ali nažalost, gospodarska kriza se i na to područje odrazila, s obzirom na to da se radi o dosta skupom tečaju,' kaže Krešimir Vlašić. Iako je kriza, obitelj Vlašić iz Osijeka može se pohvaliti činjenicom kako su jedna od najbrže rastućih domaćih, privatnih tvrtki. 

Prvi medicinski prijevoz u Hrvatskoj

Uz poljoprivrednu avijaciju, pilotsku školu i održavanje zrakoplova,  ove godine  flota tvrtke Air Pannonia bogatija je za novi zrakoplov King Air C90,  američke proizvodnje, vrijedan pola milijuna dolara. Zrakoplov pokreću dva motora od nekih 650 do 700 KS, kapaciteta smještaja je za šest putnika uz dva pilota te ima sve karakteristike putničkih zrakoplova.  Služit će za dvije djelatnosti, bit će opremljen za medicinski prijevoz i prijevoz VIP putnika.

Air Pannonia tako će biti  prva tvrtka koja će u Hrvatskoj pružati uslugu prevoženja bolesnika. Do sad je to radio Challenger Vlade RH, čiji je sat letenja znatno skuplji.

Air Pannonia

Air Pannoina mogla bi se na neki način smatrati obiteljskim biznisom. Očevim stopama rada u zrakoplovstvu krenuo je i Krešimirov stariji brat Domagoj. On bi nakon dodatne obuke trebao upravljati novim zrakoplovom iz flote. 'Nadam se da ću kroz godinu dana imati čast koju rijetko tko ima. To je velika stvar. Letjet ću u kokpitu tog zrakoplova sa svojim bratom. On će biti  na kapetanskom, a ja na kopilotskom mjestu, što je prilika kakvu rijetko tko ima,' rekao je Krešimir.

Ugodan let

Do tada, dva mlada pilota,  Krešimir i Toni, ne gube vrijeme. Uz polaganje ispita na faksu odrađuju zadatke pilotske škole. Marljivo prikupljaju sate letenja što im donosi potrebno iskustvo. Mladići  u ranim dvadesetima upravljaju cesnom Air Pannonie kao pravi profesionalci. Doimaju se sigurno i uigrano u odrađivanju potrebnih zadataka, prije  i tijekom leta.

Iz Osijeka su par dana došli u Tonijev rodni kraj. Poslužilo ih je lijepo vrijeme pa su uživanje u letu iznad Dubrovnika i okolice priuštili i svojim prijateljima i rodbini.

Dio atmosfere ugodnog leta iznad najljepšeg grada na svijetu donosimo u fotogaleriji i video prilogu. 

Popularni Članci