RIČETE POBJEDNICE 'VEČERE ZA 5' Katija Guljelmović otkriva kako spravlja šporke makarule i stonsku tortu
Katija Guljelmović zadivila je širu javnost svojim kulinarskim sposobnostima na ovotjednoj 'Večeri za 5'.
No, Dubrovčani to već odavno znaju. Katija svoju spretnost s kuhačom pokazuje odavno gostujući u kulinarskim emisijama, a njene savjete oko kuhanja Dubrovkinje rado traže. Za čitatelje Dubrovačkog dnevnika otkriva recepte za šporke makarule i stonsku tortu od makarula. Uslast!
Pripremila: Katija Guljelmović
ŠPORKI MAKARULI
Jeli su se tradicionalno na Ultime, a na finamentu bi se zasladilo krafenima. Nijedna Kandelora ni Festa sv. Vlaha ne bi pasala bez njih. Puno je ričeta dostupno, bezbroj njih sam probala, ali u moru netočnih i onih modernih, ova je, iz knjige starih običaja i ričeta 'Dubrovački komini,' po meni najbolja.
SASTOJCI:
Goveđa potkoljenica
Ulje
Luk
Česan
Konserva
Petrusin
Sol
Papar
Klinčići
Mljeveni oraščić
Kanjela
Dvije suhe šljive
Dec crnog vina
PRIPREMA:
Zažutiti luk, dodati meso izrezano na kockice, pa česan i petrusin. Kad meso zašuti, doliti malo vode, pokriti i na tiho tuhinjat. Napola učinjenom mesu dodati ostale začine, preliti vinom i činiti do kraja. Na kraju izvaditi klinčiće, a šljive usitniti kroz pasabrodu. Služiti s makarulima 'al dente', a po želji i s nagratanim ovčjim sirom.
Najbolji makaruli su domaći, danas ih rade vrijedne ženice i lako su dostupni. Meni je osobita čast bila što mi ih iz godine u godinu pokloni moja prijateljica Keti Čovrila. Tek blijeda kopija su kupovni makaruli.
STONSKA TORTA OD MAKARULA
SASTOJCI
Za tijesto:
Glatka muka, 0,30 kg
Jaja, 2 kom
mala ožica cukara
na vrh noža soli
Malo vode, po potrebi
Za nadjev:
Makaruli, 0,50 kg
Orah, jezgra, 0,18 kg
Mjenduli oljušteni, 0,18 kg
Slatke mrvice od Petit Beurre keksa, 0,18 kg
Šećer kristal, 0,50 kg
Vanilija šećer, 0,005 kg
Margarin, 0,10 kg
Nastrugana korica jednog limuna i naranče, malo kanjele i čokolade
Za naljev:
Jaja, 4 kom i 0,10 kg kristal šećera dobro ulupati pjenjačom
PRIPREMA:
U kupućoj vodi skuhati makarule da ostanu 'al dente'. Od brašna i jaja napraviti tijesto te njime obložiti kalup tako da tijesto prelazi i rubove. Staviti red makarula, pa potom nadjev od mljevenih oraha, mjendula, cukara, slatkih mrvica, čokolade, šećera, vanilija šećera, kanjele te korice limuna i naranče. Tako naizmjenice puniti i završiti s makarulima.
Zaliti umućenim jajima i cukarom pa dodati na listiće sječeno maslo i završiti s ostatkom tijesta. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko uru vremena. Ohladiti i poslužiti.