PRIPAZITE! Evo kako vam kelj, kupus i brokula mogu naštetiti

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: wikipedia
Brokula je vjerojatno jedna od najzdravijih namirnica, zar ne? Bogata je antioksidansima, a vjeruje se i da smanjuje rizik obolijevanja od karcinoma. Brokula kuhana na pari čak snižava i kolesterol. Isto to vrijedi i za ostalo srodno povrće, kao što su kelj i kupus – ali ako ih ne jedete previše, upozoravaju znanstvenici i nutricionisti.

Kelj je u posljednje vrijeme postao vrlo popularna zdrava namirnica i čista 'super hrana', a popis njegovih zdravstvenih prednosti je podugačak, od antioksidansa, poboljšanja kardiovaskularnog sustava, protuupalnog djelovanja pa do smanjivanja rizika obolijevanja od karcinoma.

No konzumacija prevelike količine kelja može biti poprilično loša stvar. Naime, prevelike količine kelja mogu uzrokovati hipotireozu, stanje kada štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona štitnjače, piše Yahoo Health.

Jennifer Berman piše za New York Times kako je nekada bila velika ljubiteljica zdrave hrane, pila je svježe povrtne sokove i jela puno zelenog povrća svaki dan. 'Zamislite moju šokiranost kada mi je liječnik na pregledu dijagnosticirao hipotireozu, vrlo čestu kod žena starijih od 40 godina. Kada sam se vratila kući pogledala sam na internetu listu hrane koju bi valjalo izbjegavati. Pri samom vrhu popisa nalazio se upravo kelj, od kojega sam svako jutro pravila sok, a zatim brokula, cvjetača , kupus – povrće koje sam konzumirala u doista velikim količinama jer se za njih smatra da sprečavaju obolijevanje od karcinoma', otkriva Jennifer Berman.

Cijeli tekst pročitajte na t-portal.hr.

Popularni Članci