PREDIVNE ROMANTIČNE PRIČE Pitali smo Dubrovčane kako su upoznali ljubav svog života, neki odgovori su kao iz sapunice

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: DD, Facebook
Ljubav je ono što nas pokreće, svaki trenutak nas motivira da krenemo u novi dan. Bilo da je to ljubav prema životu, obitelji, prijateljima, samome sebi ili je pak u pitanju romantična ljubav, možemo je nazvati smislom života i izvorom sreće.

Put do istinske ljubavi jedino je moguć uz hrabrost i prepuštanju raznolikosti i ljepotama života jer ljubav bez rizika nije moguća. Platon je ljubav poimao kao najveće dobro, kao moć koja ono različito povezuje u jedno. Platonovo učenje u potpunosti premašuje shvaćanja o ljubavi koja vrijede za moderni svijet koji nerijetko nosi nametnuta određena pravila kroz različite društvene norme.

U slavu današnjeg dana, vjerovat ćemo u ljubav, reći da je sve u usporedbi s njom ništa, mada bi se moglo, kada bi čovjek zavirio u nutrinu ponekad zaključiti i drugačije, ali nije prigoda.

Prigoda je pak da obilježimo ovaj dan pričom zaljubljenih Dubrovčana, onih koji su pronašli svoju polovinu, onih koji bi jednako bili zaljubljeni i da nije bilo svetog Valentina, ali kad smo ga već izmislili neka uistinu današnji danu u čestitarskom duhu bude povod i za čuti njihove priče.

Ana i Marijo

- Za vrijeme staža izlazio sam u Roko na Savi u Zagrebu i kad sam ušao jednom prilikom u kafić, bila je to nedjelja u studenom 1999. godine, ugledao sam svoju današnju suprugu kako sjedi s prijateljicom i prijatelju, s kojim sam tad bio, sam rekao 'Kad bih tražio ženu, ovakvu bih našao'. To je bilo to, nismo se taj dan upoznali – opisuje Marijo Bekić.

- Mjesec dana nakon tog, nakon odrađenog staža, taj sam dan ranije otišao, a sadašnja supruga nije imala predavanja jer je profesor bio odsutan. Sreli smo se u restoranu, tadašnjem kafiću Boban, ja sam bio sa svojim sadašnjim kumom i prijateljem Perom Maslaćem i analizirali smo političku situaciju listajući tjednik Globus. Sadašnja supruga je također došla na kavu i nije bilo mjesta za sjesti. Mi smo joj ponudili mjesto i usput ulaznice za zabavu gdje su nastupali Mate Bulić i Thompson u klubu Best na zabavi ‘Južnjačka večer'. Eto to je bio naš prvi izlazak – kazao je Bekić koji je sa suprugom Anom više od 17 godina te imaju četvero djece. Za Valentinovo idu na kraće putovanje s kćerkom i sinom.

Ivana i Marko

- Radila sam u jednom lokalnom tjedniku kao novinarka kada sam upoznala svoga supruga. Jednoga dana naša firma je organizirala večeru kao team building pa smo svi išli i bilo nam je super, pojelo se, popilo, ali u jednom trenutku počelo se pričati o poslu što je meni bilo dosadno. Prijateljica i ja smo se tad pokupile i pošle ‘zalomiti’ negdje drugo. Tad je bio aktualan onaj Living room kraj Doma zdravlja. Kad sam ušla u gomili sam skužila jednog frajera i to me odmah na neki način ‘prodrmalo’, ali on je brzo nestao pa sam pomislila da je pošao. No, u jednom trenutku sam bila kod šanka i okrenula se kad on do mene! Kasnije nas je upoznao zajednički prijatelj, razmijenili smo brojeve, a on mi je odmah sutra počeo slati poruke – u jednom dahu opisuje Ivana Mijić Vulinović kako je upoznala svog supruga te dodaje kako su joj prijateljice negodovale zbog tog odnosa jer je on mlađi od nje.

- Nekako sam ga zbog toga 'otkantala', ali nije mi izašao tako lako iz glave. Brzo nakon toga sam ga našla na Facebooku i bio mi je totalno neodoljiv pa sam mu poslala zahtjev i tako je krenulo. Sad smo zajedno devet godina, troje djece... Nitko nije vjerovao da ćemo potrajati, ali ja sam vjerovala svojoj intuiciji – opisuje Ivana Mijić Vulinović svoj sudbonosni susret s Markom. Oni će večeras Valentinovo proslaviti u kućnoj atmosferi uz večeru, a inače ga svake godine obilježavaju nešto raskošnijim izlaskom.

Julijana i Mato

- Mata sam upoznala na tulumu u njega doma. Inače, išla sam u srednju školu s njegovom prvom rodicom pa smo se poznavali, ali spomenuta zabava je bila trenutak kada smo se prvi put poljubili. Ja sam tada prala suđe i on je rekao ‘Aha, to je ta!’- govori kroz smijeh Julijana Antić Brautović koja je sa suprugom od trećeg razreda srednje škole, a bili su skupa sedam godina prije braka.

- Sad smo toliko skupa da ne mogu čak napamet izračunati... Zapravo skoro 22 godine smo skupa! – dodaje Antić Brautović koja sa suprugom ima troje djece. Za Valentinovo su pošli u Ljubljanu.

- Zapravo Mato je na seminaru, a ja sam se 'prištekala' pa je on rekao ‘Evo draga, vodim te na put za Valentinovo’ – šaljivo dodaje Julijana Antić Brautović.

Elizabeth i Mateo

- Moja žena je došla u Dubrovnik kao turist i spavala je kod prijatelja u apartmanu. Moram priznati da se prvo zaljubila u Dubrovnik pa onda u mene i tako je odlučila ostati. Skupa smo godinu dana i nekoliko mjeseci, a nedavno smo se vjenčali – opisuje Mateo Curić te naglašava kako je Amerikanka Elizabeth proputovala neka od najljepših mjesta na svijetu, ali je uvijek isticala kako joj je Dubrovnik najljepši.

Za Valentinovo su odlučili, dodaje on, „posvetiti se sebi“.

- Zajedno ćemo praviti večeru doma i uživati skupa – kazao je Mateo Curić.

Ina i Željko

- Upoznali smo se putem politike. Oboje smo bili članovi HSS-a i tada je bio prosvjed na filozofskom fakultetu. Moja sadašnja supruga je bila predsjednica Sveučilišne organizacije mladih HSS-a, ja sam na jednom od nacionalnih portala vidio predsjednicu koju do tad nisam poznavao i došao sam do njezinog broja, odmah je nazvao i rekao da trebamo razgovarati o nečemu vezanom za stranku. Ostalo je povijest... – opisuje političku romantičnu priču Željko Raguž koji je sa suprugom više od deset godina, a imaju troje djece.

- Živimo u sretnom i uspješnom braku. Za Valentinovo nećemo ništa posebno slaviti jer trudimo se tijekom cijele godine biti dobri i korektni jedno prema drugome tako da nam taj dan nije ništa posebniji nego ostali dani. Možda pođemo na večeru ili se doma organiziramo tako što ćemo nešto ranije uspavati djecu, pogledati film – skromno govori Željko Raguž.

Kate i Goran

- Goran i ja smo se upoznali 2002. godine, 30. kolovoza na koncertu koji se tad održavao na Lapadskom stadionu. Tu smo se prvi put u životu vidjeli i baš smo 'kliknuli'. U međuvremenu, ja sam nakon 15 dana pošla na studij u Opatiju, a on je pošao po prvi put na brod i nije ga bilo šest mjeseci, ali nekako je to opstalo, on je došao k meni i opet se vratio na brod. Tako smo proveli zajedno šest godina – govori Kate Lujo te dodaje kako su nakon tog perioda raskinuli vezu.

- Kako smo bili mladi, neiživljeni i neiskusni to je nekako 'puknulo'. Pet godina nismo bili zajedno i onda smo se slučajno sreli, a u to vrijeme dok nismo bili skupa, nikad se nismo susreli ni čuli. Nakon toliko godina razdvojenosti, opet smo krenuli skupa i ja sam nakon pola godine ostala trudna, a govorili su mi da neću moći. Kod nas je sve kao sapunica! – naglasila je kroz smijeh Kate Lujo koja je sa svojim Goranom 'iz drugog puta' pet i pol godina.

- Naša ljubav dugo traje i nadam se da će još trajati. Nismo u formalnom braku, papir nam ništa ne znači, ali živimo skupa, stvaramo obitelj i volimo se – opisala je Kate svoga životnog partnera koji je trenutno na brodu tako da neće proslaviti ovo Valentinovo skupa, no dodaje kako je otputovala u Zagreb s prijateljima s kojim ide na večeru.

Marija i Ivica

- Skupa smo od 1991. godine što je 29 godina. Upoznali smo se malo prije rata, a u ratu smo neko vrijeme bili razdvojeni; ona je ostala u Cavtatu, a ja u Gradu i tako smo se dopisivali putem pisama. Inače smo oboje iz Cavtata, živjeli smo jedno do drugoga tako da nisam daleko tražio ljubav svoga života – govori kroz smijeh Ivica Puljić. Nakon ratnog perioda, on i supruga su neko vrijeme živjeli u Cavtatu pa u Gradu i onda su se ponovno vratili u Cavtat.

- Sad imamo tri klinca koji to zapravo više i nisu jer imaju 21, 18 i 11 godina. Oni su kruna naše ljubavi – opisuje romantično Ivica Puljić te dodaje kako je Valentinovo za njih značajno iz jednog posebnog razloga.

- Zaručili smo se na Valentinovo, a vjenčali na moj rođendan. Poklopili su se simbolične obljetnice tako da ne možemo zaboraviti datume – dodaje kroz smijeh Puljić koji će sa suprugom večeras poći na večeru nakon posla.

Petra i Zoran

- Upoznali smo se tako što smo oboje zakasnili na prvo predavanje Dubrovačkih medijskih dana. Taj dan me on odveo na večeru u menzu koja je bila u hotelu Ivka. Imao je dugu kosu vezanu u rep, planinarske gaće na mrkvu, a ja sam odmah pala na trepavice – simpatično opisuje Petra Bakarić susret sa svojim suprugom Zoran s kojim je 13 godina.

- Valentinovo obilježimo najčešće tako što pođemo negdje na večeru jer oboje volimo jesti. Ranije bi smazali biftek, ali Zoran je prestao jesti meso prije tri mjeseca pa ćemo na sushi. Što ću, moram se prilagoditi jer muž me ne prestaje iznenađivati – dodaje Petra Bakarić.

Kate i Denis

- Supruga i smo se upoznali 2001. godine. Vozi sam policijski motor, a ona je prelazila preko pješačkog kod Vodovoda. Odmah sam je zapazio, imala je lijepu frizuru, figuru... Idući dan opet sam je ugledao na tom mjestu, a treći dan također je bila na toj relaciji, ali ovaj put je vozio moj poznanik u automobilu. Odmah sam ga upitao tko je ona, gdje radi tako i tako sam saznao da radi u frizerskom salonu u Ulici Iva Vojnovića. Iako sam tada bio prilično sramežljiv, skupio sam hrabrosti i pošao u salon u policijskoj odori i pitao radi li tu Kate. Kako su dva frizerska salona u toj ulici, ušao sam u krivi, ali i tamo je radila jedna Kate. Odmah sam rekao da to nije moja Kate i shvatio da sam pogriješio - prisjeća se Denis koji je kasnije pronašao pravi salon i pravu Kate.

- Ona se na prvu zbunila zašto je traži policajac, ali ja sam objasnio da bih volio izaći s njom i darovao sam joj odmah ružu koju sam kupio. Pristala je izaći sa mnom i tako smo sedam godina hodali, a 12 godina smo u braku - kazao je Denis Pavela koji večeras sa suprugom i dvoje djece ide na večeru, a naravno darovat će joj ružu koja je simbol njihove ljubavi.

Katarina i Nino

Katarina i Nino Dubretić upoznali su se prije 12 godina.

- Bilo je to vanka za vrijeme noćnog izlaska i tako su krenuli prvi kontakti i prijateljstvo je preraslo u vezu. Zaručili smo se na Filipinima nakon šest godina veze, oženili 2015., a 2017. godine dobili sina koji je kruna naše ljubavne priče – kazao je Nino Dubretić opisavši svoju suprugu “pravom horoskopskom lavicom”.

- Ona se brine o našoj obitelji i ništa nam ne fali – ističe Dubretić koji sa suprugom i prijateljima ide na grupnu večeru za Valentinovo što je njihova tradicija.

Popularni Članci