test

PET FAZA LJUBAVNE VEZE Pročitajte koje su nuspojave i posljedice zaljubljenosti

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: © lightwavemedia - Fotolia.com
Svaka veza prolazi kroz pet faza, a one imaju svoje nuspojave - zbog hormona koža luči sebum što izaziva pojavu akni, opada koncentracija, a raste libido...

Ljubavne veze prolaze kroz pet faza - prva je leptir, potom slijede faza izgradnje, asimilacije i iskrenosti te završna - faza stabilnosti do koje uspijeva doći samo 50 posto parova, pokazalo je istraživanje internetske stranice za upoznavanje eHarmony.

Svaka od navedenih faza ima “nuspojave”, uzburkava hormone, djeluje na nas poput snažne droge, smanjuje nam koncentraciju i produktivnost, ometa san, topi kilograme - ukratko svaka na svoj način utječe na zdravlje, tvrde stručnjaci. Prva faza ljubavi jača libido, a u drugoj se oslobađaju hormoni koji oponašaju učinke snažnih droga te se osjećamo doslovno opijeno od ljubavi. U trećoj, fazi izgradnje, odnos postaje ozbiljniji, razmišljamo o budućnosti veze što je okidač za stres, koji dodatno kulminira u četvrtoj, fazi asimilacije. Samo oni koji prebrode sve te emocionalne uspone i padove dolaze do faze stabilnosti koja donosi smirenje i dubok osjećaj zadovoljstva.

- Prava ljubav nastupa tek nakon svih proživljenih drama, u fazi stabilnosti. Do nje mnogo rjeđe dolaze oni koji su već prošli poduži niz žestokih procesa zaljubljivanja i odljubljivanja, a mnogo češće oni čiji ljubavni odnos počne bez prevelike euforije. No mnogima je upravo taj euforični početak neodoljivo privlačan te, kako bi ga ponovno doživjeli, radije se ‘sele’ iz jedne veze u drugu nego da ostanu u vezi s jednim partnerom - kaže Jasmina Bjelica, osobna trenerica za ljubavne odnose, osobni rast i razvoj. Prva faza leptira obilježena je intenzivnom zaljubljenošću i jakom seksualnom privlačnošću, no prate je i prilično jake nuspojave poput 30-postotnoga gubitka kilograma i smanjenja produktivnosti za čak 39 posto. Biološki, u toj ranoj fazi veze u tijelu muškarca i žene proizvodi se više spolnih hormona, a rezultat je povećanje libida koje je zamijetilo oko 56 posto ispitanika.

- U ovoj fazi zaljubljeni osjećaju leptiriće u trbuhu i ne mogu se zasititi seksa te gotovo da i zaboravljaju jesti. Misli im neprestano lutaju, a cijenu plaća produktivnost, koja je znatno smanjena. Zbog bujanja testosterona stvara se višak sebuma koji može začepiti pore, stoga pojava prištića i bubuljica u prvoj fazi veze nije neuobičajena - pojašnjava psihologinja dr. Linda Papadopoulos.

Druga je faza izgradnje u kojoj početna privlačnost ustupa mjesto proučavanju te nastojimo što više toga saznati o partneru. Kako se burna faza medenog mjeseca stišava, tako par polako počinje graditi čvršći odnos. Tijelo tada otpušta neurokemikalije monoamine koji povećavaju broj otkucaja srca, pokreću val intenzivnog osjećaja zadovoljstva te repliciraju učinke jakih droga.

Sve kulminira osjećajem “sretne tjeskobe” kada zaljubljeni, pijani od ljubavi, ne mogu razmišljati ni o čemu drugom osim o cvjetanju svoje veze. U ovoj fazi čak 44 ispitanika pati od nesanice, a svaki treći ima problema s pažnjom i koncentracijom. Oni čija je ljubav došla do treće faze, tzv. asimilacije, već su utvrdili da je osoba s kojom su u vezi ona prava, no sad im se nameće pitanje - je li i njihov odnos, sam po sebi, onakav kakav bi trebao biti. To je trenutak kada razmišljate o tome ima li vaša veza budućnost, kako postaviti zdrave granice te želi li vaš partner od života isto što i vi. Ova faza nerijetko uzrokuje porast stresa koji je osjetila trećina ispitanika.

Znat ćete da ste u trećoj fazi kada sebi priznate da je veza ozbiljnija no što ste mislili te uvidite da partnera polako “ugrađujete” u mozaik svog života. U četvrtoj fazi iskrenosti počinjemo se otvarati pokazujući svoje pravo ja. Sa skidanjem maski postajemo ranjiviji, bude se sumnje, a kako veza postaje ozbiljnija, tako dotadašnji osjećaj sreće zamjenjuje ozbiljan udar stresa i tjeskobe. No u želji da sve to ostane skriveno iza kulisa, trudimo se na društvene mreže lansirati samo sretne priče i fotografije kako bismo stvorili privid da je veza u savršenom redu, a u sebi se borimo s pitanjem je li ova veza uistinu ono što mislimo da jest.

Povećana osjetljivost i stres koji obilježavaju ovu fazu mogu se manifestirati na razne načine te uzrokovati nelagodu i opsesivnost. U fazu stabilnosti doplovi tek 50 posto zaljubljenih koji su uspjeli prebroditi emocionalne turbulencije prve četiri faze. Sada rastu povjerenje i intimnost te 23 posto ispitanika tvrdi da se osjeća sretnije. Hormon vazopresin, koji se oslobađa tijekom orgazma, jača osjećaj privrženosti i povezanosti, a oksitocin, koji se oslobađa tijekom porođaja, dodatno produbljuje taj osjećaj.

Sve divno i krasno prve tri godine, a onda se ‘trijeznimo’

Važno je razlikovati zaljubljenost i ljubav. Na početku veze smo kao na drogama, svijet gledamo kroz ružičaste naočale, a zadovoljstvo i adrenalin drže nas u hiperakciji, pišu 24 sata.

Ne trebaju nam ni hrana, ni odmor, ni prijatelji jer se osjećamo voljeno i cjelovito. Ta prva faza može potrajati i do tri godine te upravo u tom periodu ljudi često donose važne životne odluke zbog kojih se poslije kaju pitajući se gdje im je bila pamet. Nakon “ružičaste” slijedi faza triježnjenja kada progledamo i počinje gužva u odnosu popraćena manje ili više burnim svađama, nerazumijevanjem i zahtjevima da sve opet bude idealno kao što je bilo prije. To je svojevrsna raskrsnica na kojoj odabiremo odlazak jer to nije to ili ostanak u vezi jer što je, tu je.

Fascinantno je da se ljubav, kao jedna od ključnih emocija, može razgraditi na tako odvojene faze te da parovi tijekom razvoja veze svaku tu fazu mogu reprizirati i ponovno proživjeti, kaže psihologinja dr. Linda Papadopoulos.

U zaljubljenosti često nema iskrenosti, a vezu bi od početka trebalo temeljiti upravo na iskrenosti. No da biste mogli biti iskreni prema partneru, najprije budite iskreni prema samom sebi, savjetuje osobna trenerica Bjelica.

Popularni Članci