Pescatore u Bota Šare je iskustvo kojem se prepuštaš (FOTO)

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Lucija Komaić

Nekako svi znamo da Bota Šare u povijesnoj jezgri Dubrovnika uvijek znači sjajnu hranu i siguran izbor. Ali ono što smo doživjeli u njihovom Pescatore kutku potpuno je drugačije od svega na što smo dosad naišli u gradu.

Riječ je o omakase ručku, konceptu koji doslovno znači “prepuštam to tebi”. Dakle, nema menija, nema biranja, nema uobičajenih pitanja konobaru. Sve je u rukama chefa. A nama je kuhao Mladen Križanović, jedan od najboljih sushi chefova u Hrvatskoj, i moramo priznati da je to iskustvo kojem se vrijedi prepustiti.

Sve se vrti oko namirnice  i njezine svježine što je upravo glavna inspiracija. Plavorepa jadranska tuna, sabljarka, gof, škampi, kamenice… ono što taj dan dođe u kuhinju, to se pretvara u jelo. Ako nešto ne voliš ili ne možeš jesti, to se naravno uvažava, ali sve ostalo je iznenađenje. Najbolje u svemu je što svaki zalogaj izgleda jednostavno, a opet savršeno izbalansirano. Dobra riba gotovo da se ne dira, tek malo povrća, možda umak i dovoljno je da zablista.

Poseban dojam ostavlja i sam format večere - sjediš pred chefom, gledaš kako priprema jelo, priča o ribarstvu, kamenicama, tehnikama… i zapravo se stvara intimna atmosfera u kojoj hrana postaje više od hrane. To je druženje, razmjena, pravi mali show.

„Rijetko tko će pristati da mu netko bira hranu i odredi što će jesti, uz to da plati određeni iznos novca. Oni koji dođu u Pescatore i pristanu na takav odnos su ljudi koji su svjetski ljudi – proputovali su, otvoreni su prema mnogim iskustvima, probali su svašta. Najčešće su to strani gosti, ali bude i domaćih koji su postali prijatelji“, ispričao nam je chef Mladen dok je pripremao sljedove. Otkrio nam je kako su dosad iskustva gostiju pozitivna.

„Ljudi čak nisu ni ravnodušni nego su oduševljeni“, kazuje Mladen.

Fascinantno je to što ništa nije isto dva puta. Omakase znači da se improvizira, da chef otvara frižider i stvara s onim što ima, ali to nisu bilo kakve namirnice, nego najbolja riba i plodovi mora. Čak i tehnike odležavanja, takozvani dry age koji iz mesa izvlači vodu, a okus podiže na razinu više. Format koji se ovdje koristi nije samo sushi, nego sushi tehnika. Hrana je raznovrsna od pečenih, sirovih, kuhanih... sve je prilagođeno gostu pa primjerice ako netko ne jede sirove kamenice onda ih termički obrade. Jednostavno svaki prohtjev i želja gosta se ispuni.

Nije ovo iskustvo za svakoga jer traži malo hrabrosti i otvorenosti da dopustiš nekome da odluči umjesto tebe. Ali upravo zato i jest toliko posebno. Iz Bote Šare se tako odlazi s osjećajem doživljaja nečeg drugačijeg, intimnog i istinski posebnog i naravno uz vrhunske okuse kojima se ponovno poželite vratiti.

Popularni Članci