/* */

Perete li rizi prije kuhanja? Nekad je to poželjno, a nekad potpuno promašeno

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Trista Chen, Pexels

Jedno od poznatih pitanja koje se vječno provlači kuhinjama - treba li prati rizi prije kuhanja? Ako ste ikad bacili šaku rizi u lonac i začuli komentare sa strane poput "Nisi je oprao?", niste jedini. Neki to rade iz navike, drugi iz znanja, treći to uopće ne rade. Pa tko je u pravu?

Rizi se peru prvenstveno kako bi se isprala višak škroba koji se nalazi na njihovoj površini. Taj škrob, ako ostane, može rezultirati ljepljivijom i zgužvanijom teksturom, što nije poželjno kod nekih vrsta rizi - recimo, kad kuhamo rizi za salatu, pržene rizi ili kao prilog, prenosi Index.

Osim škroba, pranjem se mogu isprati i nečistoće, prašina, sitni kamenčići ili ostaci od prerade, pogotovo ako se radi o manje obrađenoj riži ili onoj kupljenoj u rinfuzi (kod nas rjeđe).

Zato, da - ima smisla isprati rizi prije kuhanja, i to obično dok voda ne postane gotovo bistra, što znači da je većina škroba uklonjena.

S druge strane, kod nekih jela škrob je zapravo poželjan. Ako radite rizot, paellu ili sushi, škrob je taj koji daje jelu kremoznost i povezuje sastojke. U tim slučajevima rizi ne peremo, jer želimo da pusti škrob u kuhanju.

Također, instant riže, neke prethodno parboiled (djelomično kuhane) vrste ili one koje dolaze u vrećicama za kuhanje često su već obrađene i čiste, pa ih ne treba nužno prati - ali ni neće smetati ako to ipak učinite.

Popularni Članci