'

Paella Valenciana

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: coolinarika.com
Paella je poznato jelo španjolske kuhinje koje se priprema u širokoj tavi, po kojoj je dobilo i ime, od raznovrsnih namirnica kontinenta i mora, ali uvijek u kombinaciji s rižom.

Sastojci:

500 g mladog pileta
200 ml ulja
8 škampa
200 g dagnji
100 g sipa
100 g zelenih mahuna
100 g luka
3-4 češnja češnjaka
100 g rajčice
200 g riže
100 g krupnog graha
4 srca artičoka
2 paprike (zelena i crvena)
sol
papar
šafran
1 žlica Vegete

Priprema:

Piletinu narežite na manje komade, sipe očistite i narežite na kocke, a školjke dobro očistite. Paprike također narežite na kocke, a luk i češnjak sitno nasjeckajte. Mahune narežite na manje komade, a namočeni grah napola skuhajte.

Na zagrijanom ulju popecite piletinu pa je izvadite na tanjur.

Na istoj masnoći svijetlo popecite luk, zatim dodajte pripremljenu papriku, češnjak i narezanu oguljenu rajčicu. Malo podlijte vodom i ostavite lagano prokuhati.

U tako pripremljeni umak stavite popečenu piletinu, škampe, dagnje, na kocke narezanu sipu, srca artičoka, mahune, napola kuhani grah i u vodi rastopljeni šafran. Sve malo posolite, popaprite i dodajte Vegetu.

Kad lagano prokuha, dodajte opranu rižu i pirjajte uz povremeno dolijevanje vode.

Izvor: coolinarika.com
 

Popularni Članci