Ovo je najgora moguća hrana koju možete pojesti

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: suryafineart - Fotolia.com
Prednosti zdrave i uravnotežene prehrane svima su jako dobro poznate, no s druge strane skloni smo posezanju za hranom privlačna izgleda ili pak velike praktičnosti, poput zamrznutih gotovih jela, peciva ili pak kupovnih suhih kolača. Međutim, kriteriji kao što su lijep izgled i praktičnost mogu vas lako navesti da pojedete nešto doista loše po zdravlje

Kobasica

Kobasice su prerađeno meso, a prerada mesa, između ostalog, služi tome da meso što dulje ostane svježe. Prilikom prerade mesa bilo dimljenjem, začinjavanjem, soljenjem ili pak tretiranjem kemikalijama, meso se dodatno puni natrijem. Osim toga, meso obično sadrži mnogo zasićenih masti, a preradom se razina masnoća i kolesterola penje u nevjerojatne visine. Kobasice ne samo da sadrže jako malo hranjivih tvari, već je i njihova prekomjerna potrošnja povezana s karcinomom debelog crijeva, piše healthyliving.msn.com.

Čips

Čips je jedna od onih namirnica koja ima minimalno ili gotovo uopće nema prehrambenih vrijednosti. To je jednostavno slani škrob pržen u ulju, pun masti, kalorija, natrija i ugljikohidrata. Povrh svega, čips sadrže akrilamid, kancerogeni sastojak koji se oslobađa kada se hrana prži na visokoj temperaturi.

Dijetna hrana

Hrana s oznakama 'bez masti' ili 'dijetna hrana' često može sadržavati više šećera i kemikalija. Naime, kada se u hrani smanji udjel masti, da bi se zadržao okus, dodaju se brojne kemikalije, sol i šećer. Stoga je uvijek zdravije jesti prave namirnice, čak i ako sadrže masti i kalorije koje čine manje štete u odnosu na sastav dijetne hrane.

Margarin

Jedno kratko vrijeme vjerovalo se da je margarin zdraviji od maslaca, no ubrzo je otkriveno da to nije istina. Naime, margarin sadrži trans masti, što je vjerojatno jedna od najgorih stvari koje možete staviti u jelo – povećava razinu kolesterola, povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara pa čak i oštećuje stjenke krvnih žila. Stoga, radije koristite zdravije masnoće poput maslinova ulja ili pak maslaca.

Umjetni zaslađivači

Umjetna sladila zapravo su čista kemija - acesulfam kalij, saharin, sukraloza, aspartam i neotame. Budući da umjetna sladila ne sadrže šećere i kalorije, obično se smatra da ih se može konzumirati u neograničenim količinama, no činjenica je da su u mnogočemu nezdraviji od pravih, prirodnih šećera. Činjenica je da zapravo ni ne znamo kakve sve štete sladila mogu uzrokovati, a nedavna istraživanja pokazuju da prekomjerno konzumiranje umjetnih sladila može dovesti do kardiovaskularnih bolesti, debljanja, dijabetesa tipa 2 i metaboličkog sindroma.

Kokice

Najzdravija su grickalica najobičnije kokice pečene na malo ulja s prstohvatom soli koje sami možete ispeći. Međutim, zbog lakoće pripreme, popularnije su kokice iz mikrovalne pećnice koje su pak prepune kemikalija, od onih koje onemogućavaju propusnost vrećice pa do onih koje sprečavaju zapaljivanje vrećice. Radi okusa, kokice za mikrovalnu u pravilu su prekrivene konzervansima, solju i hidrogeniranim uljima (koja su poznata i kao trans masti).

Sir

Sir je jedan od kaloričnijih i masnijih sastojaka na pizzi sir. Sir je nevjerojatno gust, te je prepun čvrste mliječne masti koja je puna kolesterola i kalorija. Jedna kockica sira prosječno može sadržavati četiri grama masti, gotovo polovica tih masti su zasićene masti. Kockice sira vrlo su privlačne za grickanje pa ćete vrlo lako bez razmišljanja pojesti cijelu šaku, uopće ne razmišljajući kako ste tako pojeli već cijelu preporučenu dnevnu dozu masti.

Sladoled

Sladoled, posebno onaj koji je jako guste strukture, doista bi trebalo izbjegavati. Naime, gusti sladoled prepun je masnog slatkog vrhnja koje sadrži visoke razine kolesterola te znatnu količinu šećera. Stoga, nemojte navaliti na kutiju sladoleda, pokušajte se zadovoljiti s nekoliko žličica.

Kupovni kolači i keksi

Malo koja hrana može biti tako nezdrava kao kupovni kolači i keksi, a razlog tomu se krije u dodatku djelomično hidrogeniziranih ulja kako bi se hrana dulje održala na skladištu, ali i zadržala svoju vlažnost. Kako bi se pak spriječilo kvarenje, dodaje se i poprilična količina konzervansa.

Cijelu listu pogledajte na t-portal.hr.

Popularni Članci