test

POSJETILI SMO PRVI BEZGLUTENSKI LOKAL Jela su tradicionalna, kvalitetna i povoljna za 'domaći džep'! (FOTO)

Autor: Petra Srebrović Autori fotografija: Petra Srebrović
Tko kaže kako u Dubrovniku nedostaje ponude nečeg novog, drugačijeg, autentičnog, unikatnog, a u isto vrijeme uz duh domaćeg, i na kraju da je povoljno i zaista namijenjeno Dubrovčanima - sada može odahnuti i zaputit se u srce Gruža, na adresi Andrije Hebranga 64b otvoren je prvi bezglutenski street food lokal Igra. 

Ono što ovaj lokal odmah izdvaja iz ponude jest što njegovi vlasnici ističu - nije otvoren samo za turiste, oni su tu prvenstveno zbog 'domaćih' ljudi. 

Ova vesela ekipa koju čine Ante Žuvelek i Viktor Carić zaista se s hranom igra, na onaj najljepši način, učine je našom, dubrovačkom, ukusnom, kvalitetnom i povoljnom. Sva njihova jela spravljena su 'od nule', nećete u 'Igri' vidjeti bolognese iz staklenke, niti pastu iz kesice, sve to njihove vrijedne ruke rade od početka, od miješanja brašna, do 'valjanja paste' i dinstanja mesa, sve nastaje u njihovoj kuhinji. 

Petra Srebrović

A KAKO JE SVE POČELO?

O ideji otvaranja lokala koji poslužuje bezglutenska jela ispričao nam je Ante, sve je počelo jednim testom koji je pokazao - Ante i Viktor intolerantni su na gluten.

"Na prvu nam se činilo zaista kao nemoguća misija izbjeći gluten u hrani. Prije pet godina bilo je teško pronaći ponudu namirnica bez glutena, ali posljednjih godina se razvilo tržište, iako Hrvatskoj sve kasni za ostatkom svijeta", govori nam Ante o ideji otvaranja lokala koja se u njihovim glavama 'kuha' već sedam godina.

"Naša prvotna ideja bila je otvoriti neki lokal, ponudu za naše, domaće ljude,  u početku nismo razmišljali o glutenu, to je došlo naknadno ovim rezultatima testova", otkriva nam, i dodaje kako oni već godinama razvijaju recepte za pastu, lazanje, kruh, a u ovoj priči su spojili to dvoje - nešto za domaće ljude i bez glutena. 

Petra Srebrović

"Ovo je naše inovativno jelo koje smo nazvali 'Go Vegan', jer je vegansko. Na foru je francuske salate, ali zdrava je to verzija jer umjesto majoneze koristimo humus", objašnjava Ante ovo jelo, a i taj humus je domaći, prave ga sami.

"Unutra je osim humusa, pečena paprika, kukuruz, kiseli kukumar i mrkva. Ljeti je to osvježavajuće, zasitno i zdravo jelo. Nećete se 'nakrcati' kalorijama od majoneze, već ćete dobiti humus koji je između ostalog i rađen na maslinovom ulju, za razliku od kupovnih humusa koji se rade na repičinom ulju", objašnjava Ante i dodaje kako se ljudima zaista sviđa, jer je jelo potpuno unikatno i ne može se vidjeti nigdje u svijetu. 

PRIPREMU SHVAĆAJU OZBILJNO, NUDE SIGURNOST BEZ MOGUĆNOSTI KONTAMINACIJE

Ljudi koji imaju problema s glutenom, kao i oni koji imaju dijagnozu celijakije, u Igri se mogu osjećati sigurno, jer kuhinja nema mogućnost kontaminacije.

"Drugi restorani mogu ponuditi opciju bezglutenskog jela, ali ipak ostaje mogućnost kontaminacije i pojave glutena u tragovima. Mi ovdje imamo sto postotnu sigurnost, a nudimo nešto po pristupačnoj cijeni, nema drugačiji okus od uobičajene hrane i nećete promisliti kako je to nešto čudno", govori Ante. 

Nerijetko se ljudi iznenade ponudom, iako ima nekih neobičnih jela, posebnih, unikatnih, ima i mnogo onih uobičajenih, svakodnevnih, domaćih objeda dubrovačkih obitelji.

Petra Srebrović

"Ljudi često ne znaju što je gluten, pa im je sve to nekad čudno. Recimo, mesne okruglice s pireom je jelo koje je i inače, potpuno bez glutena, a sada nam je postalo prepoznatljivo jelo i svaki dan nam puno ljudi dolazi upravo na mesne okruglice s pireom ili musaku", priča nam.

Viktor naglašava kako je sve što koriste uzgojeno organski, važno im je da gosti dobiju kvalitetan okus, ali i kvalitetu onoga što konzumiraju.

"Bilo nam je jako teško naći papar koji nije u kontaktu s glutenom. Zbog toga treba zaista uzeti sa zadrškom restorane koji govore da koriste gluten free hranu. Treba biti svjestan kako hrana bez glutena ne može izlaziti iz kuhinje u kojoj se priprema i 'normalna hrana', jer kontaminacija je prilično brza. Primjerice, u početku sam imao ideju koristiti puno začina, ali jednostavno nismo uspjeli pronaći sve začine, a da nemaju glutena. Primjerice heljda koja je žitarica koja ne sadrži gluten, često se melje na istom mlinu kao druge žitarice koje sadrže gluten, zbog čega može doći do kontaminacije i ljudi koji imaju celijakiju mogu jako loše reagirati na konzumaciju takve heljde", objašnjava nam Viktor kako upravo iz tih razloga na prvo mjesto stavljaju sigurnost i kvalitetu. 

"Uzeli smo ovo jako ozbiljno, u našoj kuhinji, u cijelom lokalnu nema ništa što sadrži gluten, ljudi mogu doći s punim povjerenjem i osjećati se sigurno", poručuje Viktor. 

KRUH BEZ GLUTENA

Misterij, znanstvena fantastika, ma razumijevanje kvantne fizike nije teško kao što je teško napraviti bezglutenski kruh, ukusan, lagan, prozračan - kazat će mnogi. 

Naši sugovornici kažu - sve je lakše ako se traži savjet, a baš zbog toga za jesen planiraju 'male školice' pravljenja bezglutenskog kruha, kako bi svoje savjete podijelili s drugima. 

"Mi smo se zaista potrudili, možda i malo namučili da pronađemo i usavršimo sve naše recepte, ali ništa nije teško, postoje zamjene za gluten koje daju elastičnost i dobije se fantastičan kruh. Imamo i špagete, lazanje, tortilje, palačinke, sve je ovdje domaće", kaže Viktor i dodaje kako može biti teško ako se ne traži savjet, no on kada putuje uvijek ide u kuhinje i pita što ga zanima, traži savjete i ljudi su, kaže nam, otvoreni. 

Brašno koriste isključivo iz Italije iz Schar tvornice.

IDEJA JE VRATITI STREET FOOD

"Ideja našeg prostora nije za strance, želimo vratiti ideju street fooda. Ovo nije mjesto visoke elegancije, tu nećete dobiti vino u 'čaši na nogu', to je vino u žmulu, dobijete dva deca za 20 kuna, popijete i sretni ste. Ovdje je bitna kvalitetna, domaća hrana, a to znači - pogledajmo se u ogledalo i priznajmo si što smo. Mi smo street food", objašnjava Viktor kako su cijene povoljne upravo zato što one odgovaraju konceptu street fooda kojemu su cijene u cijelom svijetu povoljnije u odnosu na 'fine dining' restorane i kaže, ukoliko bi cijene bile visoke, onda bi se izgubila bit onoga što oni jesu.

"Naša ideja jest da je svatko dobrodošao, da ujutro dođete na doručak od 25 kuna i kavu od 9 kuna, a da je sve u isto vrijeme kvalitetno", ističe.

Razmišljali su i o najsitnijim detaljima kako bi se svi gosti osjećali ugodno. Ako želite biti 'u miru', takav vam je dan i ne želite da vas itko gleda, sjest ćete unutra i ne može vas se vidjeti jer su stakla zatamnjena, a ako vam je dan da ste malo otvoreniji, želite sunce i zrak, sjest ćete vanka. 

VIKTOR U KUHINJI, ANTE ZA ŠANKOM, ALI IPAK U SVEMU ZAJEDNO

Zajedno sudjeluju u svim radnim procesima, od stvaranja menija do šanka, Viktor ipak nešto više vremena provodi u kuhinji, a Ante u šanku, ali jedno drugome su uvijek na pomoći i daju si sugestije. 

Petra Srebrović

Otvoreni su tek 12 dana a već imaju 'redovne goste', kaže nam Viktor kako je čak pomalo šokiran koliko su dobro prihvaćeni i koliko su naši sugrađani zadovoljni njihovom ponudom.

"Svi su šokirani kako je 'prejeftino', ali ja ne mislim da je prejeftino, nego mislim da je Dubrovnik navikao da je sve preskupo. Mislim da je normalno da ljudi odu na radne sastanke s kolegama, sjednu na doručak koji će trajati sat vremena, popiti kavu, riješiti nešto poslovno u to vrijeme, a sve to će koštati po osobi 34 kune. To je nešto što je Dubrovnik izgubio, izgubili smo taj momenat. Normalno nam je da je doručak 120 kuna, i ja nemam s tim problema, ali imam problema s kvalitetom koja nije u nivou tih novaca", zaključuje Viktor. Petra Srebrović

Pođite u lokal i uvjerite se i sami u kvalitetu njihovih zdravih marendi, juhe dana ili ponude dana, sendviča i tortilja, slatkog i slanog, pa i salate. Ponuda Igre je zaista bogata i raznolika. Mousse od čokolade i cheesecake ne smijete propustiti - vjerujte nam!

"Zaboravite na probleme s glutenom i zaigrajte se našim zdravim, a ukusnim menijem", poručuju Ante i Viktor, a mi ćemo dodati - čak i ako nemate probleme s glutenom, ovo mjesto morate posjetiti, a ono će vam sigurno postati česta stanica kad vam stomak zapjeva. 

Popularni Članci