Orahnjača
Sastojci:
Tijesto:
500 g brašna
1 kockicu svježeg kvasca od 40 g
1,5 dl mlijeka
100 g šećera
60 g šećera
1 jaje
pola limuna
1 žumanjak
limunova korica
100 g maslaca
1 žumanjak za premazivanje orahnjače
Nadjev:
500 g oraha
200 g šećera
2 dl mlijeka
pola limuna
100 g grožđica
0,5 dl ruma
limunova korica
Kvasac razmutiti s malo brašna i šećera u 1 dl mlakog mlijeka. Ostaviti da se digne.
Prosijati brašno, dodati uzdignuti kvasac, doliti preostalo mlako mlijeko, šećer, malo soli, žumanjke, rastopljeni maslac i nastruganu limunovu koricu.
Tijesto zamijesiti i tući drvenom žlicom sve dok se ne počne odvajati od žlice. Ostaviti da se diže oko pola sata. U međuvremenu pripremiti nadjev.
Mljevene orahe ukuhati u kipuće mlijeko, dodati šećer, naribanu limunovu koricu, rum i po želji grožđice. Ostaviti da se ohladi.
Tijesto lagano premijesiti i razvaljati u jedan list prema duljini tepsije te ga zatim namazati nadjevom od oraha. Orahnjaču saviti s obje strane do sredine i staviti u pleh koji je prethodno namazan maslacem.
Ostaviti na toplom da se diže još otprilike 45 minuta, odnosno dok ne ispuni pleh. Prije stavljanja u pećnicu, orahnjaču premazati žumanjkom. Peći otprilike sat vremena na 180 Celzijevih stupnjeva.
Izvor: gastronaut.hr