test

NEKI U PLENKU IZDRŽE I 30 SEKUNDI Zrinko Majčica: 'Čast mi je trenirati dubrovačke umirovljenike' (FOTO)

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: A.Č.
Biti aktivan u starosti znači biti zdrav. Svaka osoba je, bez obzira na kronološku dob, sposobna za određenu vrstu tjelesne aktivnosti. Starost nikako ne predstavlja ograničavajući faktor za vježbanje. Mnogi te činjenice ignoriraju i tako ozbiljno ugrožavaju svoje zdravlje. Kod programa tjelesne aktivnosti za starije potrebno je savjetovati se s liječnikom i slijediti upute educiranih stručnjaka koji vode i nadziru program.

Fitness trener Zrinko Majčica brine za zdravlje i pokretljivost dubrovačkih umirovljenika, inače članova Kluba 65+, koji svakog utorka od 17:00 sati vježbaju u prirodi na Babinom kuku. Riječ je o projekt 'Ujedinjene generacije' koji vodi Centar za karijere mladih Dubrovnik, a projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

-Kada me prijatelj i kolega Emilio Butigan nazvao i pitao bi li želio raditi s umirovljenicima, ja sam odmah pristao. Čast mi je raditi sa starijima! I prije toga sam se bavio raznim projektima i pomagao. Organizirao sam besplatni program ''Mršavimo zajedno'' kojemu je cilj bio pomoći pretilim ljudima da skinu kilograme – govori trener Zrinko koji trenutno vodi jednu radionicu tjedno za starije, a u planu mu je da dobiju još jedan termin. Zrinkov cilj je i da oformi grupu koja će nastaviti vježbati i nakon ovog projekta koji je planiran na dvije godine.

'OVO MI DOĐE KAO RAZBIBRIGA'

-Želim da nastavimo vježbati i da to na kraju ne postane samo ‘prazna priča’ – govori Zrinko koji trening radi potpuno dobrovoljno.

.-Meni to dođe kao razbibriga i nije mi uopće bitan novac, jer imam puno svog posla. Utorkom sam sretan kada idem na trening u 17 sati jer znam da ću biti na zraku, u prirodi što mi super dođe da malo ‘proluftam’ glavu jer sam po cijeli dan u teretani – priča nam trener Zrinko Majčica.

A.Č.

Trening na Babinom kuku kreće kao i svaki drugi, lagano uz zagrijavanje.

Zrinko pojašnjava kako najviše rade vježbe mobilnosti tako da im uključuje što više pokreta budući da je to u starijoj životnoj dobi najvažnije. Na početku treninga idu vježbe zagrijavanja i istezanja, od vrata prema dolje, a onda kasnije dolaze nešto složenije vježbe.

-Dam im i neke zanimljivije vježbe kroz igru, a na kraju imaju i malo natjecanje. Naravno sve je sukladno njihovim godinama, a oni su taj program jako dobro prihvatili. Mislim da radim dobar posao jer nam dolazi sve više umirovljenika – navodi Zrinko.

Pitali smo ga je li mu neobično raditi ovako 'lagane' vježbe nakon nekog napornijeg treninga s mlađim ljudima.

‘SVE VJEŽBE SU PRILAGOĐENE’

-Nije mi neobično. Inače način mog treninga je primjeren svima, a kasnije detalje prilagođavam prema životnoj dobi i fizičkom stanju, to može biti za dijete od 14 godina ili umirovljenika preko 65 godina. Nećemo nekome dati da radi sklekove tko nije za to – govori Zrinko.

Neki od dubrovačkih umirovljenika su u boljoj fizičkoj formi, dok su drugi nešto slabiji.

A.Č.

-Covid ih je unazadio jer se nisu mogli okupljati u klubu pa se samim time nisu mnogo kretali. Osim toga, važno je i kako je tko živio prije umirovljeničkih dana. Jasno se vidi tko je radio u uredu statičan posao, jer to utječe na donji dio kralježnice. Trudim se svakome prilagoditi na poseban način i kroz vježbe želim pomoći  pojedincu u problemu koji ima.  Cilj nam je što više vježbi isprobati kroz igru. U konačnici nisu svi isti, neki čak izdrže u plenku i do 30 sekundi što je za njihovu životnu dob odlično – otkriva trener.

Zrinko savjetuje svim ljudima da imaju što više fizičke aktivnosti kako se ne bi zapustili.

-Čovjek bi minimalno u danu trebao napraviti 7 do 8 tisuća koraka, a osim toga bi trebao imati treninge dva do tri puta tjedno. Kretanje je neophodno jer čovjek je ‘napravljen’ da bude u pokretu. Mi smo kao lokomotiva koja, ako stane, pokvari se. Svaki životni problem nastaje zbog neaktivnosti, a ljudi koji vježbaju imaju bolje rezultate i duže žive – zaključio je fitness trener Zrinko Majčica.

EVO ŠTO KAŽU UMIROVLJENICI...

Umirovljenik Ante Gaće otkriva kako je počeo vježbati dobrovoljno radi očuvanja zdravlja.

A.Č.

“Važno mi je održavanje kondicije, boravak u prirodi i druženje. Vježbe nisu teške, ponekad zna biti poteškoća, ali može se izdržati. Osjećam se pokretnijim i veselijom nakon vježbe”, kazao je on Ante Gaće.

Zdravka Sikirić je počela vježbati prije dvije godine u Klubu 65+, a oduševljena je novi oblikom treninga u prirodi.

A.Č.

“Livada je predivna, nema ljepšeg predjela u gradu do Babinog kuka. Jako nam dobro dođe vježbanje i ja sam prezadovoljna. Nekad bude teško, nešto preskočim, ali sve se može”, govori gospođa Zdravka.

Nada Putica je jedva dočekala slobodno izaći i družiti se nakon strogih mjera koje su vladale za vrijeme velikog broja zaraženih od koronavirusa.

A.Č.

“Ovdje radimo raznu gimnastiku, a ja inače vježbam već godinama. Jako sam sretna jer se družimo i na ovaj način brinemo za svoje zdravlje”, kazala je Nada Putica.

Popularni Članci