NAMIRNICE KOJE JE NAJBOLJE ZAOBIĆI: Ovo je najgore što možete kupiti

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Nutricionisti su puni savjeta oko namirnica koje kupujete, jedete, no želite li sačuvati svoje zdravlje, donosimo listu pet namirnica koji će vam svaki nutricionist, zbog lošeg nutritivnog sastava, savjetovati da ih zaobilazite u širokom luku.

Čips

Čips je prava energetska bomba, a više je razloga s nutricionističkog gledišta zašto ga izbjegavati. Prvo, ploške krumpira se prže u dubokom biljnom ulju zbog čega obiluje lošim masnoćama. Drugo, prži se na visokim temperaturama zbog čega kao nusprodukt nastaje štetan akrilamid i treće bogat je solju. Sve to utječe negativno na sljedeće: srce, krvne žile, povišeni tlak. Sasvim dovoljno za zaobići, a ukoliko baš volite grickati čips, onaj od voća i povrća, koliko god su bezukusniji, sigurno su zdravija opcija iako i oni obiluju jendostavjednostavnim šećerima koja nepovoljno utječe na razinu glukoze u krvi.

Bomboni

Bomboni nisu ništa drugo nego vješta mješavina šećera, zaslađivača, aroma i tvari koji sve sastojke drže ''na okupu', a ujedno negativno utječu na vaše zube i na razinu glukoze u krvi koja naglo raste, a ubrzo i opada što dovodi do umora i osjećaja gladi bez obzira što se unijelo i previše kalorija s njima. Naime, bomboni su i snažan saveznik u stvaranju masnog tkiva, tako da s njima oprezno.

Hrenovke

One obiluju solju i kolesterolom, a u njihovoj smjesi postoje razne arome i boje, no najveći neprijatelj su nitiriti, odnosno, aditivi koji se koriste za konzerviranje suhomesnatih proizvoda, a kojih ima u ogromnim količinama. Naime, nitriti u želudcu prelaze u karcinogene spojeve koji se povezuju primjerice s karcinomom jednjaka ili želudca. Ukoliko ste ludi za hrenovkama, tada se savjetuje da ipak kupujete radije one pileće ili pureće i bez plastičnog ovitka.

Kokice za mikrovalnu

Kokice su vrijedan izvor prehrambenih vlakana i antioksidansa, ali pritom valja izbjegavati one koje se pripremaju u mikrovalnoj pećnici jer se u njima nalazi perfluoroktanska kiselina za koju se smatra da ima kancerogeni učinak. Ujedno su upravo njima dodane razne arome te obilje soli, tako da se bolje prikloniti onim običnima za prženje gdje, ako ništa, barem sami kontrolirate količinu soli.

Gazirani bezalkoholni napitci

Za njih je već općepoznato da imaju izrazito štetne učinke. Naime, gazirana pića obiluju štetnim sastojcima za zdravlje zbog aroma, šećera i aditiva koji potiču gomilanje kilograma i nastanak zubnog karijesa. Uz to, s njima ćete unijeti veliku količinu kalorija. Light verzija nije puno bolja, jedina prednost joj je nešto niža energetska vrijednost.

Izvor: Zdrava krava

Popularni Članci