test

NA FRNJA I NA POKLAPE GRADSKIM ULICAMA Deša Ficović Kosović će turiste vratiti u vrijeme kad smo bili zaista sretni (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Koji je bio najsretniji dan u vašem životu? Koji je to momenat kad ste zadnji put bili potpuno bezbrižni i sretni? Možda ćete kazati kako je to bio dan kad ste se vjenčali ili kad ste dobili dijete, no bez obzira na značaj tih događaja u vašem životu, vrlo je vjerojatno kako ste zadnji put kad ste bili potpuno bezbrižni i zaista neopisivo sretni, bilo neko obično popodne u vašoj ulici, kad ste s ostalom djecom šutali loptu. Ne razmišljajući o obvezama, sa sendvičem u ruci i zamazanih usta, igrajući se na frnja, na poklape, na lastike sa svojim prijateljima, vjerojatno ste bili najsretnija osoba na svijetu. 

Upravo u to vrijeme i u tu emociju, turiste će pokušati vratiti naša sugrađanka, dijete Grada Deša Ficović Kosović koja organizira jednu potpuno drugačiju turističku turu. 'Red Ball Tour' dočarat će im Dubrovnik kroz prizmu igara koje su se prije 20 ili 30 godina igrale na gradskim ulicama, kad su se tamo gdje se danas nalaze stolovi nalazile barice, a umjesto zveckanja pantarulima i ožicama iz restorana, čula se dječja graja i udaranje  lopte. 

SKALINE BISMO PRETRČALI I PO TRI PUTA DNEVNO 

„„Kad ih budem vodila po Gradu, plan je da im dočaram tu atmosferu nekog običnog popodneva, kad sjediš na skalinima i ne znaš što bi sa sobom. No, kad si dijete, smisliš kako ispuniti vrijeme, odigraš igru, jednu, drugu, treću, pođeš doma po sendvič, vratiš se na ulicu i tu si do kasnih noćnih ura. Da, tako smo provodili vrijeme....,“ s posebnom se nostalgijom prisjeća Deša koja i inače vodi turističke ture po Gradu, ali ova će joj biti posebno draga. A sasvim sigurno će posebna biti i samim turistima koji je, kako kaže, uvijek pitaju o životu u Gradu. 

 „Jednom kad sam vodila turu zaglavila sam na zidinama s ljudima koje sam vodila. Bila je velika delumbija i morali smo se skloniti dok prođe. Počela sam im pričati neke dogodovštine iz djetinjstva i to im je bilo super. Često bi me znali pitati kako se živjelo u Gradu prije, iza rata. Općenito, kad kažete kako ste se rodili u Gradu imaju tisuću pitanja i to im je zanimljivo. Isto tako, kad s turom dođem na dno skalina, onda se obavezno čude – o Bože, koliko skala! I onda im kažem – zamislite da ste na vrhu skala i lopta vam pođe niza skaline. Sa Svete Marije sve dole do Široke. Pa idete po nju po tri puta dnevno, ne možete je stići,“ govori Deša. 

KAKO SE NA ENGLESKOM KAŽE 'NA POKLAPE'?

Turisti koji budu sudjelovali u ovoj turi, srećom, neće trebati trčati niza skaline više puta jer bit će ljeto, bit će vruće, a ni gradske površine nisu slobodne kako su nekada bile. No, Deša će ih u to vrijeme i takav Dubrovnik pokušati vratiti kroz neke jednostavne igre koje nisu fizički zahtjevne poput na frnja ili na poklape. Usput uz smijeh kaže kako će ih baš pitati kako se u njihovoj zemlji zove igra 'na poklape'. 

Popularni Članci