Musaka od šampinjona
Musake su specijalitet istočnjačkih kuhinja – s mljevenim mesom, povrćem… Ako niste, svakako kušajte i musaku od gljiva. Posebno ako volite šampinjone.
Sastojci:
500 g šampinjona
2 glavice luka
100 g sušene slanine
2 žlice ulja
2 češnja češnjaka
10 kriški kruha (300 g)
250 ml mlijeka
200 ml kiselog vrhnja
3 jaja
1 žlica Vegete
peršin
sol
papar
origano
Priprema:
Očišćene šampinjone narežite na listiće. Luk, češnjak i peršin sitno nasjeckajte, a slaninu narežite na tanke ploškice.
Na zagrijanom ulju popecite slaninu i nasjeckani luk pa zatim dodajte šampinjone. Sve zajedno pirjajte, malo posolite, popaprite, dodajte češnjak, malo origana, peršin i Vegetu.
U namašćenu vatrostalnu posudu složite jednu do druge pet kriški kruha koje ste prije toga namočili u mlijeko. Po kruhu rasporedite pola količine pripremljenih šampinjona, pa ponovo stavite red namočenog kruha. Na taj kruh rasporedite preostale šampinjone i sve prelijte mješavinom vrhnja i jaja.
Tako pripremljeno jelo kratko zapecite u pećnici na 160 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta.
Izvor: coolinarika.com