Medena torta
Sastojci:
Kore
1 jaje
150 g šećera
3 velike žlice mlijeka
2 velike žlice meda
1 velika žlica masti
300-350 grama brašna
žličica sode bikarbone
malo cimeta i naribanog muškatnog oraščića
Krema:
1 l mlijeka
250g šećera
10 žlica griza
250 g margarina za kreme
Glazura:
100 g čokolade za kuhanje
2 žlice ulja
Priprema:
Tijesto: Pomiješajte jaja, šećer, med, mast, mlijeko, sodu, cimet i muškatni oraščić, stavite kuhati na laganu vatru uz stalno miješanje i kuhajte dok ne provri. Maknite s vatre i ostavite da se skroz ohladi.
U ohlađenu smjesu postepeno dodavajte brašno, i to oko 350 grama.
Tijesto podijelite na šest dijelova, tanko ga razvaljajte na masnom papiru u obliku kruga, te ga pritisnite kalupom promjera 20 cm, a višak odstranite. Na kraju morate imati sedam kora ukupno, ukoliko iskoristite i odstranjeni dio.
Kore pecite u zagrijanoj pećnici, na 170 stupnjeva, oko 4 minute. Kad su gotove, potrebno je pripremiti kremu.
Krema: kuhati mlijeko i šećer, a kad provri, dodati griz. Uz stalno miješanje kuhati dok se smjesa ne zgusne, ohladiti ju, i u ohlađenu smjesu dodati margarin te sve dobro izraditi mikserom. Složite na način da s korama počnete i završite, a cijelu tortu na poslijetku premažete preostalom kremom.
Ohladite ju u hladnjaku i nakon toga prelijte glazurom koja se dobije tako da se u mikrovalnoj rastopi čokolada s malo ulja.