'

Mađarica

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: coolinarika.com
Tjedan deserata zaključujemo receptom za tradicionalni kolač kontinentalne Hrvatske kojeg svi vole.

Sastojci:


Kore

60 dag brašna
2 jaja
5 dag masti (ili maslaca)
2 dcl vrhnja
20 dag šećera
1 vrećica praška za pecivo

Fil

5 žlica brašna
5 žlica kakaa
1 l mlijeka
25 dag margarina
25 dag šećera
malo ruma

Glazura

10 dag čokolade
3 žlice ulja
50 g maslaca

Priprema:

Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.

Pomiješajte brašno s praškom za pecivo. Jaja izmiksajte sa šećerom pa dodajte brašnu. Umiješajte vrhnje i mast (maslac). Tijesto dobro izradite i podijelite na pet jednakih dijelova. Tanko ih razvaljajte u obliku pleha u kojem ćete peći kolač i pecite na obrnutoj strani velikog pleha, na papiru za pečenje, 10 minuta.

Za fil pomiješajte brašno sa kakaom i šećerom. Odvojite malo mlijeka od ukupne količine i u njemu umutite smjesu brašna, kakaa i šećera, a ostatak mlijeka pomiješajte s rumom i zakuhajte pa uz miješanje dodajte mlijeko s brašnom i kakaom. Miješajte pjenjačom da se ne stvore grudice i kuhajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne. Ostavite kremu da se ohladi (barem do sobne temperature). Margarin dobro pjenasto izmiksajte, prije dodavanja kremi, a samu kremu također izradite mikserom pa zatim u nju umutite prethodno pjenasto izmiksan margarin. Sve dobro sjedinite, kako ne bi bilo grudica.

Za glazuru otopite čokoladu na pari ili na laganoj vatri, sa uljem i maslacem.

Fil podijelite na 4 jednaka dijela pa svaku koru premažite filom i slažite jednu na drugu-zadnja je kora. Pritisnite kolač nekim teretom i ostavite preko noći.

Na kraju zadnju koru prelijte čokoladnom glazurom: na pari ili najslabijoj vatri otopite čokoladu s maslacem pa umiješajte ulje.

Izvor: coolinarika. com

Popularni Članci