LIJEPA PRIČA S PELJEŠCA Nisu se htjeli zadovoljiti samo pršutom i sirom pa su otvorili Kužinu
Samo desetak minuta vožnje nakon izlaska s trajekta Ploče - Trpanj, cestom prema Orebiću, skretanje je za Oskorušno. S te uske lokalne ceste odvaja se jedna još uža i strmoglavija, ali srećom kratka, kojom začas dolazite u zaselak Zagruda, gdje se – kako jasno kazuju putokazi - nalazi vinarija Saints Hills
Veličanstveno kameno zdanje podsjeća na ruralne povijesne vinske kuće Francuske ili Toskane i lako je ovdje zamisliti holivudsku produkciju u kojoj će se glavni protagonist, neki američki glumac u ranim srednjim godinama s hipsterskim brkom i jakim francuskim naglaskom, već nekako izboriti da ostane svoj na svome unatoč hipotekama koje mu je, kao i ovu stoljetnu vinariju, namro svojeglavi otac, piše Jutarnji.
Ali ovdje, u stvarnosti, gospodare Ernest i Ivana Tolj, bračni par koji je 2009. otkupio i počeo uređivati zapuštene vinograde na Dingaču, gdje danas pod lozom, starom i novom, imaju ukupno osam hektara. Godinu prije, 2008. već su zasadili vinograde plavca malog u Komarni, na strmom kršu koji gleda na more i Pelješac, gdje vinograda nikad prije nije bilo.
Jednom prilikom, 2011., vraćajući se sa svojim kumom iz Dingača prema trajektu u Trpnju, Ernest je spazio veliku kamenu, očito davno zapuštenu kuću i odmah otišao pogledati. To je bilo to. Pokazalo se, naime, da je riječ o nekadašnjoj vinariji čiji su vlasnici, odnosno nasljednici, odavno otišli trbuhom za kruhom u prekooceanske zemlje, od Amerika do Novog Zelanda. Potrajalo je dok ih nisu sve pronašali i uspjeli otkupiti njihove udjele.
Potom je trebalo izvesti ozbiljne građevinske zahvate. Ideja je bila sačuvati kamene zidove, odnosno zdanje u izvornom tlocrtu, ali i iskopati dvije podzemne etaže gdje će urediti vinski podrum. Danas u toj vinariji Toljevi proizvode sve svoje crnjake, vina od plavca malog iz Komarne i s Dingača. Bijela vina, s položaja u istarskim Radovanima, gdje su 2008. kupili stare vinograde malvazije u nakani da zasade masline, ali su naposljetku posadili i klasične francuske sorte chardonnay, sauvignon i semillon, rade u Dicmu, u splitskom zaleđu, u bivšem skladištu tvrtke Eurokabel, koju je Ernest Tolj osnovao 1999. i u njoj stekao prvi kapital koji će nepunih deset godina poslije uložiti u svoju najveću ljubav.
Danas Saints Hills proizvodi 12 etiketa svojih vina, ukupno 100.000 boca, a najviše ih je obilježila suradnja s poznatim francuskim enologom Michelom Rolandom, koji je u djelo proveo njihovu zamisao da se proizvede vino od plavca malog koje će biti stilski uglađenije i pokazati dotad neslućene potencijale sorte.
Posljednjih šest godina obitelj Tolj u vinariji Saints Hills, koja se zove jednostavno Vinaria, u sezoni dočekuje goste, vodi ih u obilazak i nudi im na kušanje svoja vina. Naravno da se odmah ukazala potreba da se gostima ponudi i nešto za jelo. Pa je tako ondje uz Vinariju otvorena i Kužina. Nisu se htjeli zadovoljiti samo pršutom i sirom, odmah su poželjeli i kuhati. Nekoliko je kuhara prošlo kroz njihovu Kužinu, među njima i jedan od najtalentiranijih dalmatinskih chefova Špiro Pavlić, i dobro se tamo jelo, no danas su ondje opet odlučili promijeniti priču i poželjeli kuhati jednostavnu domaću spizu. Odnosno, poželjela je to Ivana Tolj, koja je svoj meni predstavila odmah po otvorenju sezone, poslije Uskrsa.
Cijeli tekst pročitajte OVDJE.