Izazov za kojim su poludjeli Dubrovčani, pokušavaju se u tri tjedna skinuti sa šećera

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Tijekom 21 dana članovi ove grupe ne konzumiraju ili pokušavaju ne konzumirati slatkiše, sladolede, kolače, torte, punjene palačinke, med, agava sirup, peciva, koktele i aperitive. Kavu i med smiju piti samo ako su zaslađeni prirodnim sladilima, a od sokova u obzir dolaze samo oni prirodni. Voće se, naravno, smije konzumirati jer je cilj riješiti se samo štetnih šećera

Facebook grupa '21 dan bez šećera HIITbyAna Dubrovnik' okupila je broje Dubrovkinje i Dubrovčane, a u vrlo kratkom roku postala je pravi hit. Svi okupljeni imaju jedan zajednički cilj – pokušati tijekom tri tjedna ne konzumirati rafinirani šećer. U tom smislu tijekom 21 dana članovi ne konzumiraju ili pokušavaju ne konzumirati slatkiše, sladolede, kolače, torte, punjene palačinke, med, agava sirup, peciva, koktele i aperitive. Kavu i med smiju piti samo ako su zaslađeni prirodnim sladilima, a od sokova u obzir dolaze samo oni prirodni. Voće se, naravno, smije konzumirati jer je cilj riješiti se samo štetnih šećera. 

Članovi grupe na dnevnoj bazi razmjenjuju recepte, ali i dijele svoja iskustva na putu prema odvikavanju od štetnih, prerađenih šećera. Iako se na prvi pogled čini kako se radi o laganim izazovu, neki od članova tvrde kako je to puno teže nego što su očekivali. Tako neki od njih imaju glavobolje i osjećaju nervozu i razdražljivost, neki su već u prvom tjednu pokleknuli pred iskušenjem u obliku kolača pa kreću iznova, što je dovoljan pokazatelj koliko je ovisnost o štetnim šećerima zapravo snažna. 

ŠEĆER POMOGNE NA PRVU, NAKON TOGA STE GORI NEGO ŠTO STE BILI 

Inicijativu je pokrenula osobna trenerica Ana Križanac koja je osmislila online trening, a i sama je 2012. godine sebi postavila zadatak kako kroz tri tjedna mora izbaciti šećer o kojem je bila ovisna. 

„U suradnji s prijateljicom sam došla na tu ideju i bila je dovoljna samo jedna objava na instagramu da ljudi 'polude', totalno se zainteresiraju i počnu pitati o čemu se tu radi. Shvatila sam kako su ljudi u potrebi i kako bi bilo dobro oformiti grupu na Facebooku gdje bi svi oni koji to žele mogli iskusiti što to život bez šećera može donijeti,“ kazala je Križanac. 

Kako je istaknula, 'prerađeni šećer negativno djeluje na organizam jer u prvim minutama konzumacije stvara iznimni porast energije, a već nakon 10 minuta smo gori no što smo bili na početku'. 

„Prilikom konzumacije takvih šećera, dogodi se veliki skok inzulina u našem organizmu. Dovodimo tijelo u potpuni disbalans, a uz sve dnevne stresne situacije s kojima se moderan čovjek suočava, taj šećer nam nikako ne pomaže, pogotovo u kombinaciji s kofeinom. Kad se dogode ti veliki skokovi u organizmu, on se jednostavno ne može snaći, a iza toga u konačnici nastaje ogroman pad energije,“ kazala je Križanac dodavši kako se u tu skupinu nikako ne ubraja voće koje obiluje prirodnim šećerima i koje je iznimno zdravo po ljudsko tijelo. 

MASNO TKIVO SE OTAPA, TIJELO IMA VIŠE ENERGIJE… 

Prema iskustvima koja su objavljena u grupi, dio članova bez nekih većih poteškoća uspijeva u svom naumu nekonzumacije šećera, dok drugi muku muče s razdraživošću, glavoboljama i drugim fizičkim senzacijama. Križanac je pojasnila zašto do toga dolazi i koliko traje. 

„Kad nešto svakodnevno konzumiramo, a onda napravimo promjenu, bilo da je to šećer ili kofein, tijelo se počne buniti. Kad naše tijelo svakodnevno prima određenu dozu štetnoga, zaista kao drogu, ono reagira i buni se kad se to pokušava izbaciti. Zato i govorimo o tri tjedna. U prvom tjednu obično nastaje taj revolt u kojem tijelo ne želi novu promjenu jer je na to naviknulo. No, kad to prođe, benefiti se itekako vide,“ izjavila je Križanac. 

A neki od benefita su veća energija, gubitak masnog tkiva i bolje opće zdravstveno stanje. 

„Primijetila sam kako nakon izbacivanja šećera nisam imala te neke velike skokove u padu i rastu energije. Osobno imam nizak tlak i to mi nikako nije pomagalo i od toga svega bih se osjećala još lošije, posebno ljeti. Nakon što sam izbacila štetne šećere, više nisam osjećala malaksalost. Također, masno tkivo mi se u ta tri tjedna smanjilo za četiri posto što je izniman rezultat. I naučila sam piti kavu bez šećera!,“ kazala je. 

VRIJEDI PROČITATI DEKLARACIJE, IZNENADIT ĆETE SE GDJE SE SVE SKRIVAJU ŠEĆERI

Zanimljivo je kako izazov podrazumijeva izbacivanje i slanih grickalica, a ne samo kolača, čokolade i slatkiša. Razlog je to što i namirnice koje se percipiraju kao slane često u sebi imaju dodane šećere. 

„Šećer se zaista krije svugdje i ne možemo ga potpuno izolirati. Uvijek treba pogledati deklaracije i pronaći 'dodani šećer'. Naravno kako u mlijeku ima šećera, u ugljikohidratima, ali to nisu dodatni šećeri nego u određenoj namirnici on već postoji. To nije ništa zabrinjavajuće, no zabrinjavajući je taj dodatni šećer i on je zapravo problem,“ kaže Križanac. 

U borbi protiv štetnih šećera članovi grupe tako pružaju podršku jedni drugima. Neki posustanu pa pokušaju ispočetka, neki su ustrajni u svome cilju, ali svi imaju istu misiju – napraviti značajan pomak kad je u pitanju njihovo zdravlje. 

Popularni Članci