Istarska jajarica
Sastojci:
brašno - 1 kg
svježi kvasac - 30 g
jaja - 4 kom
žumanjak - 2 kom
mlijeko - 7 dl
grožđice - 100 g
šećer - 200 g
vanilin šećer - 10 g
maslac - 80 g
rakija - 0,5 dl
kora od limuna
sol - 10 g
Kvasac i 1 žilicu šećera otopiti u 1 dl mlakog mlijeka i ostaviti na toplom da se kvasac digne.
U prosijano brašno dodati kvasac, šećer, vanilin šećer, sol, 2 cijela jaja, 2 žumanjka, rastopljen maslac, grožđice, rakiju, naribanu koricu od limuna i toliko mlijeka da se umijesi glatko, ne suviše tvrdo tijesto.
Tijesto ostaviti na toplom mjestu da se digne, zatim tijesto podijeliti na 4 dijela.
Od svakog dijela odvojiti četvrtinu, a ostatak razvaljati u oblik vretena (sredina deblja, a krajevi se sužavaju).
Saviti tako da krajevi budu jedan uz drugi te u deblji dio tijesta utisnuti oprano svježe jaje u ljusci.
Dio tijesta, koji je prije odvojen, razvaljati u valjak te s njime i s dva kraja tijesta u kojem je jaje isplesti pletenicu.
Premazati razmućenim jajem i peći u pečnici.
Izvor: Gastro Istra