'

Imam bayildi

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Donosimo Vam recept za turski specijalitet u čijoj pozadini stoji anegdota, a u prijevodu znači Imam se onesvijestio.

Naime, prema predaji, imamova žena je svakog dana spremala ovo jelo koje se njemu jako svidjelo. Međutim, jednog dana je nestalo maslaca, pa je on od šoka pao u nesvijest. „Imam bayildi“, povikala je njegova žena, a specijalitet dobio svoje ime.

 

Sastojci:

-800 kg plavih balančana
-400 grama mljevenog mesa
-3 glavice luka
-1 komad pomadore
-1 žlica Vegete
- sol po želji
-1 režanj petrusina
-prstohvat mljevene crvene paprike
-100 grama maslaca
- ulje za prženje


Za preljev:

-300 grama kiselog vrhnja
-2 do 3 režnja česna


Balančane je potrebno oprati i isjeći na kolutove debljine malog prsta. Zatim ih je potrebno posoliti i pustiti da puste sok kako bi iz njih izišla gorčina.

U međuvremenu se, na maslacu, poprži mljeveno meso sa sitno isjeckanim lukom. Kad poprimi boju, dodaje se Vegeta, crvena paprika te po želji crni papar i sol.

Nakon toga, balančane je potrebno popržiti s obje strane na malo ulja.

Kad su popržene, potrebno ih je poredati na posudu, naizmjenično s mesom. U prvom redu potrebno je naredati balančane, zatim smjesu od mesa, pa ponovno balančane.

Naposlijetku,dodaje se 150 ml vode, posipa sitno nasjeckanom pomadorom i petrusinom te stavlja da se zapeče u pećnici zagrijanoj na 150 Celzijevih stupnjeva.

Nekoliko minuta prije kraja, specijalitet se zalije preljevom od kiselog vrhnja i česna.
 

 

Izvor: www.coolinarka.com

Popularni Članci