Imam bayildi
Naime, prema predaji, imamova žena je svakog dana spremala ovo jelo koje se njemu jako svidjelo. Međutim, jednog dana je nestalo maslaca, pa je on od šoka pao u nesvijest. „Imam bayildi“, povikala je njegova žena, a specijalitet dobio svoje ime.
Sastojci:
-800 kg plavih balančana
-400 grama mljevenog mesa
-3 glavice luka
-1 komad pomadore
-1 žlica Vegete
- sol po želji
-1 režanj petrusina
-prstohvat mljevene crvene paprike
-100 grama maslaca
- ulje za prženje
Za preljev:
-300 grama kiselog vrhnja
-2 do 3 režnja česna
Balančane je potrebno oprati i isjeći na kolutove debljine malog prsta. Zatim ih je potrebno posoliti i pustiti da puste sok kako bi iz njih izišla gorčina.
U međuvremenu se, na maslacu, poprži mljeveno meso sa sitno isjeckanim lukom. Kad poprimi boju, dodaje se Vegeta, crvena paprika te po želji crni papar i sol.
Nakon toga, balančane je potrebno popržiti s obje strane na malo ulja.
Kad su popržene, potrebno ih je poredati na posudu, naizmjenično s mesom. U prvom redu potrebno je naredati balančane, zatim smjesu od mesa, pa ponovno balančane.
Naposlijetku,dodaje se 150 ml vode, posipa sitno nasjeckanom pomadorom i petrusinom te stavlja da se zapeče u pećnici zagrijanoj na 150 Celzijevih stupnjeva.
Nekoliko minuta prije kraja, specijalitet se zalije preljevom od kiselog vrhnja i česna.
Izvor: www.coolinarka.com