Hrskava piletina s umakom od limuna
Piletina je poprilično zastupljena u svakodnevnoj prehrani te se slobodno može kazati kako je nekim ljudima život bez piletine gotovo nezamisliv. Vjerojatno najvažniji razlog za to je jednostavnost pripreme. Također, piletina je lagana, a danas je na cijeni zdrava prehrana bez previše masnoća.
Sastojci za 6 osoba:
4 pileća fileta
100 g škrobnog brašna
100 ml limunovog soka
40 g smeđeg šećera
30 ml suhog sherrya
30 ml sojinog umaka
200 ml kokošje juhe
2 mlada luka
ulje
Priprema:
Pileće filete operemo, očistimo i narežemo na prutiće, a mladi luk očistimo i narežemo na tanke kolutiće. U zdjelicu sa smeđim šećerom ulijemo limunov sok, sherry, sojin umak i promiješamo. U dobivenu mješavinu stavimo piletinu i ostavimo da se marinira 30-ak minuta. Mariniranu piletinu ocijedimo, a marinadu sačuvamo. Zatim piletinu uvaljamo u brašno, a višak brašna otresemo. Tako pripremljenu piletinu stavimo u vrelo duboko ulje i pržimo 2-3 minute. Prženu piletinu izvadimo na kuhinjski ručnik, da upije višak masnoće, a u zasebnu tavicu ulijemo marinadu i pričekamo da zavri. Za to vrijeme u kokošju juhu dodamo škrobno brašno i dobro izmiješamo. Dobivenu mješavinu polako ulijemo u vrelu marinadu, i kuhamo na laganoj vatri, stalno miješajući pjenjačom, dok umak ne zgusne. Prženu piletinu premjestimo na tanjur, prelijemo umakom, posipamo kolutićima mladog luka i poslužimo.
Izvor: menu.hr