test

Grandioznost Dubrovnika preslikana je na feste i trpeze: Lokalna vina s razlogom su od davnina bila predmet obožavanja

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Biser Jadrana, kako je Dubrovnik u svojim zapisima prozvao Lord Byron, osim svojih kulturnih i prirodnih ljepota krije i cijelo čudo prekrasnih sačuvanih, ali i moderniziranih društvenih i gastronomskih običaja.

Dvije najveće proslave ili kako se kaže feste, u Dubrovniku su ona za Svetoga Vlaha i ona za Badnjak. A kako nam se bliži upravo to blagdansko doba godine, pozabavili smo se običajima koje su Dubrovčani sačuvali kao dio svoje bogate kolektivne kulture koja se prenosi s generacije na generaciju.

Važno je nazdraviti Božiću i Novoj godini te zapjevati uz kolendare

Badnjak je, kao što smo ranije spomenuli, posebno važan u Dubrovniku. Dubrovački statut čuva najstariji spomen običaja paljenja badnjaka na kućnom ognjištu u našim krajevima. Danas se ovo obilježava na simboličan način, u krugu obitelji i uz ugodne badnje večere očekujući kolendare.

Kolenda je stari običaj čestitanja kad kolendari obilazeći ulice, kuće i stanove pjesmom (kolendom) nazdravljaju Badnji dan, i čestitaju nadolazeći Božić i Novu godinu. Današnje kolendavanje očuvano je u promijenjenom obliku, pjesmom na Stradunu i starim gradskim ulicama svojim sugrađanima i gostima čestitaju blagdane.

Proslava se nekad spremala tri dana, danas se može spremiti u nekoliko klikova

Trpeza je bila u saloči dubrovačke kuće, a u kuće su se unosili iskićeni badnjaci, na stolu bi se zelenila pšenica posađena za Svetu Luciju, ali i masline, bršljan, ružmarin i lovorike kojima se ukrašavao, a i danas se ukrašava blagdanski stol.

Stara dubrovačka kuhinja je specifična po mirodijama, začinima i ljekovitom bilju koje se stoljećima upotrebljavaju i koja je oduvijek bila posebno raskošna u diplomatskim prilikama i, naravno, festama kad je bilo, a i ostalo važno pokazati grandioznost Dubrovnika. Recimo, arhivski zapisi pokazuju kako su se u Republici za dolazak visokog turskog dužnosnika, glavna jela spremala tri dana.

U današnje digitalno doba teško je zamisliti da se festa ili proslava za manji krug uzvanika sprema tri dana, a kamo li samo lista glavnih jela. Roto webshop danas u samo nekoliko klikova omogućuje svakome da naruči piće za proslavu, druženja, svečana događanja…

A da nitko ne bi bio zakinut i da svatko može, kakav je običaj u svih Hrvata, nazdraviti - Roto ima i svoj party planer u kojem uz odabir proslave i broja ljudi za čas dolazite do izračuna koliko vam za proslavu treba vina, a koliko vode ili soka.

Dubrovački jelovnik uvijek je upotpunjen kvalitetnim vinom

Na jelovniku nekadašnje Republike povodom svečanih i diplomatskih događanja bila je teletina i uškopljeni brav, kokoši, golubovi i jarebice, a slastice su naručene od časnih benediktinki iz samostana Sv. Marije. Danas se ne jedu ni golubovi ni jarebice, ali teško je da će ijedan važan događaj proći bez slavne dubrovačke rozate. Nju je važno, naravno, servirati uz blago gorkasto desertno vino, ne prejakog tijela, a važno je i da arome ne budu prejake.

To ne znači da ne treba tražiti aromatične sorte poput muškata i traminca. Naprotiv, one su i prvi izbor, uz dobre i ne presuhe pjenušce, a veliki izbor vina i pjenušaca najlakše je potražiti na Roto webshopu.

Izuzetno vino uvijek je na slavljeničkom stolu

Kad smo kod vina, zgodno je spomenuti da je Plavac Mali poznat i po tome što je 2002. godine otkriveno da je ova sorta grožđa predak u svijetu poznate sorte Kalifornijski Zinfandel, čije je porijeklo dugo bilo nepoznato. Pretpostavka je da je Kalifornijski Zinfandel stigao u SAD oko 1820. godine kad je Hrvatska bila dijelom Austro-Ugarskog carstva i da su je tamo odnijeli hrvatski emigranti.

Danas je lako zaviriti u vinski podrum i vidjeti porijeklo vina, bilo da želite Plavac Mali ili Zinfandel, kad je on postao virtualan. Mjesta s impozantnom ponudom vina poput onog kojeg ima Roto webshop daju vam informacije o sorti, godini berbe, vinariji...

Tradicija u kombinaciji s modernim životom

I danas se kvalitetno vino redovito nalaze na obiteljskim stolovima tijekom festi bilo koje vrste - od proslave rođendana do Badnjaka. Stoga je vino, kao i hrana, u Dubrovniku od davnina vrlo važno. Lokalna vina uvijek su bila platežno sredstvo i predmet obožavanja, a neka su se održala još od 15. stoljeća kad se spominje Malvasija dubrovačka. Dubrovčani i danas iznimno cijene i druga vina koja tu stoluju, kao što je Plavac mali s Pelješca.

No, danas se tradicija kombinira s modernim životom. Ono što je praktičnije i štedi vrijeme je, recimo, kod svake proslave, bilo da su krstitke, Festa Svetoga Vlahe ili rođendan, je naručivanje pića putem Roto webshopa.

Još lakše je danas uz Roto party planer koji svakome i za svaku prigodu pomaže da napravi narudžbu potrebnih pića za svaku prigodu i za bilo koji broj uzvanika.

Sadržaj donosimo u suradnji s partnerom Roto dinamic svijet pića

Popularni Članci