test

Evo što se sve događa u vašem tijelu kad prestanete pušiti

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Fotolia
- Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, duhan je odgovoran za smrt više od 8 milijuna ljudi godišnje. Više od 7 milijuna tih smrtnih slučajeva posljedica je izravne uporabe duhana, dok je oko 1.2 milijuna posljedica izloženost nepušača duhanskom dimu. Pušenje duhana izaziva ovisnost, oštećuje sve organske sustave u organizmu te povećava rizik za više od trideset bolesti. Izloženost duhanskom dimu ugrožava i zdravlje nepušača, a osobito šteti zdravlju djece - upozoravaju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

- U Republici Hrvatskoj je skoro svaka treća odrasla osoba pušač. Procjenjuje se da od bolesti vezanih uz pušenje godišnje umire oko 9 000 ljudi, što je svaka peta umrla osoba - dodaju.

- Duhanski dim sadrži preko 4.000 različitih kemijskih sastojaka karcinogenog i iritirajućeg djelovanja i nikotin koji stvara ovisnost. Brojni su stoga razlozi zbog kojih je za zdravlje pušača i njima bliskih osoba najbolje donijeti odluku o prestanku pušenja - naglašavaju u HZJZ-u.

Prestankom pušenja tijelo se obnavlja

Trebate li motivaciju za prestanak pušenja, možda vam u tome pomogne infografika koju je objavila američka tvrtka CVS Health. Ona pokazuje što se sve kroz vrijeme događa u našem tijelu nakon prestanka pušenja - od 20 minuta do 15 godina.  

20 do 30 minuta - krvni tlak i otkucaji srca se smanjuju, a ruke i stopala se zagrijavaju.
8 sati - razina ugljičnog monoksida u krvi pada, a kisika raste.
48 sati - osjetila njuha i mirisa počinju bolje raditi. 
72 sata - bronhijalne cijevi se opuštaju.
2 tjedna do 3 mjeseca - cirkulacija u tijelu je bolja i snažnija, kao i funkcija pluća.1 mjesec do 9 mjeseci - smanjuje se kašalj i začepljenost sinusa, pluća se lakše oslobađaju sluzi, čišća su te je manja mogućnost infekcije, tijelo ima više energije.
1 godina - rizik od srčanih bolesti je dvostruko manji nego kod pušača.
5 godina - rizik od moždanog udara i dobivanja raka vrata maternice postaje jednak kao kod nepušača, a rizik od raka usne šupljine, grla, jednjaka i mokraćnog mjehura je duplo manji nego prije.
10 godina - rizik od raka pluća je dvostruko manji nego kod pušača, a od raka gušterače je u razini kao kod nepušača.
15 godina - rizik od srčanih oboljenja i smrti podjednak je kao kod nepušača, prenose 24sata.

Popularni Članci