/* */

Evo što se uistinu nalazi u pomfriju iz McDonald'sa

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: © sveta - Fotolia.com

Vrući, slani i neopisivo hrskavi – mnogi ne mogu odoljeti krumpirićima iz McDonald’sa, a još kada se urone u kečap, nastaje kombinacija okusa zbog koje rastu zazubice. No jeste li se ikada zapitali što se to točno nalazi u tim krumpirićima što ih čini tako neodoljivima?

Krumpiri. McDonald’s koristi sortu krumpira russet burbank koja imalijep ovalni oblik i dobru kombinaciju škroba i šećera. Višak šećera može uzrokovati nastanak smeđih mrlja na krumpirima zbog pretjerane karamelizacije, a to pak daje okus zagorenosti, a i ne izgleda baš lijepo. Stoga se u McDonald’su za svaki slučaj oguljeni krumpir blanšira prije rezanja kako bi se uklonio višak šećera, prenosiwired.com.

Natrijev pirofosfat. Čak i nakon prženja krumpirići mogu poprimiti ružnu boju – željezo u krumpirima reagira s krumpirovim fenolnim spojevima što pak rezultira promjenom boje. Zbog toga se dodaje natrijev pirofosfat čiji fosfatni ioni sprečavaju reakciju iona željeza te krumpir tijekom cijelog procesa zadržava lijepu bijelu boju.

Biljno ulje. Prije su se McDonald’s krumpirići pržili u goveđom loju, no potražnja za smanjenjem zasićenih masnoća dovela je do upotrebe biljnog ulja tijekom ranih 90-ih godina. To znači da se sada upotrebljava kombinacija ulja različitog udjela zasićenih masnoća kako bi se dobilo nešto što podsjeća na goveđi loj. Tu je ulje kanole (sadrži oko osam posto zasićenih masti), sojino ulje (16 posto) i hidrogenizirano ulje soje (94 posto). A što zamjenjuje okus goveđeg loja? 'Prirodni okus govedine' koji sadrži hidroliziranu pšenicu i mliječne proteine vjerojatno je izvor tog mesnatog okusa.

Cijeli tekst pročitajte na T-portalu

Popularni Članci