/* */

Evo nekoliko savjeta kako odabrati ukusnu i svježu dinju

Autor: dubrovackidnevnik.hr

U ljetnoj sezoni omiljena na stolu brojnih je osvježavajuća i zdrava dinja koja je sastavni dio ponude svake trgovine. I dok izvana omiljena lopta izgleda svježe, često se dogodi da nas nakon kupovine i rezanja sadržaj potpuno razočara. Otkrivamo kako izbjeći greške pri odabiru i kako prepoznati svježu.

Dinja prerezana napola koja služi kao ogledni primjerak u trgovinama nikada ne bi trebala biti jedino mjerilo za kupovinu cijele.

Naime, neupućenost u osnovne karakteristike svježe i zrele dinje nerijetko završi razočaranjem nakon što je donesemo kući i isprobamo sadržaj. No uz nekoliko pravila lako ćete među gomilom zelenih lopti pronaći onu sočnog sadržaja:

1. Šare odaju njezinu starost, stoga uvijek birajte onu sa svjetlijim jer takve su zrelije i samim time ukusnije i sočnije. Osim toga, strana na kojoj je ležala na zemlji treba biti žute boje, bijela pak ili svijetlozelena boja znak su nedovoljno zrelog ploda. 
2. Obratite pozornost na težinu, ukoliko je za veličinu neočekivano lagana, znači kako je njezin sadržaj suh i nema dovoljno soka. 
3. Ukoliko ima peteljku i ona vam može biti mjerilo svježine, naime zavinuta peteljka znak je zrelog i svježeg sadržaja.
4. Zvuk sočne dinje treba biti zvonolik, stoga je uzmite u ruke i člankom prsta kuckajte po njoj sa svih strana, ukoliko je zvuk tup, ne kupujte. 

IZVOR: zadovoljna.hr

Popularni Članci