DRŽITE LI MASKU NA OVOM MJESTU U AUTU? Primjetili smo da dosta Dubrovčana to radi, evo zašto je opasno

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Srecko Niketic/PIXSELL
Budući da nam je svima postala nezaobilazni dodatak, masku za lice nosimo svuda sa sobom i uvijek nam mora biti pri ruci. Nije rijetkost, stoga, vidjeti kako ova obvezna oprema protiv koronavirusa visi umjesto privjeska na unutarnjem retrovizoru automobila. No, stručnjaci upozoravaju kako to nije najpametnija ideja.

“Čak su i relativno mali privjesci za retrovizore poput vrpci, osvježivača zraka i sličnoga – opasni”, rekao je Peter Rücker, voditelj istraživanja nesreća njemačke tvrtke DEKRA. “Dakle, to je još važnije za relativno velike maske za lice”, piše Net.hr.

Problem nije samo u tome što je vidno polje vozača ograničeno, pogotovo kod skretanja, već i zbog toga što privjesci na unutarnjem ogledalu odvraćaju vozačevu pažnju.

“Budući da ondje uvijek visi neki predmet, vozači se navikavaju na stalna kretanja na rubu vidnog polja. To ima za posljedicu da vozači primjećuju kretanja izvan vozila, poput biciklista ili pješaka s desne strane ceste, mnogo kasnije”, objasnio je stručnjak. To može uzrokovati ozbiljne nesreće koje bi se mogle izbjeći.

Popularni Članci