test

DRŽIĆ U OČIMA GIMNAZIJALACA Na platna su prenijeli antiteze iz njegovih djela i otvorili izložbu (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
"Držić u očima gimnazijalaca" je dugogodišnji projekt suradnje Doma Marina Držića i Gimnazije Dubrovnik.

U vrtu Gimnazije Dubrovnik danas je otvorena izložba „Držić u očima gimnazijalaca“. Dugogodišnji je to projekt suradnje Doma Marina Držića i Gimnazije Dubrovnik, kroz kojeg učenici pod mentorstvom profesorice likovne umjetnosti Ivanke Lilić i muzejske pedagoginje Doma Marina Držića Jasmine Runje detaljno, praktičnim radom i studijskim pristupom obrađuju pojedine segmente Držićevog stvaralačkog opusa.

Tema ovogodišnje višemjesečne likovne radionice čije rezultate predstavlja izložba bile su Držićeve antiteze, naprimjer između gospodara i slugu, starih i mladih, škrtih i rastrošnih, mudrih i ludih, hrabrih i kukavica.

Radionica se izvodila unutar likovne grupe u sklopu nastave u prostorima Gimnazije Dubrovnik, od listopada 2022. do svibnja 2023. godine.

Sudjelovalo je devetnaest polaznika koji su tehnikom akrila na platnu realizirali vlastite vizije Držićevih antiteza, ali su se bavili i oblikovanjem grimasa čudnovatih bića te različitim simbolima u njegovim djelima.

"Od iznimne je važnosti upravo dubrovačke gimnazijalce pobliže upoznati s Marinom Držićem jer je riječ o njihovom kulturnom i povijesnom naslijeđu, što potvrđuju radovi nastali na radionici koji pružaju jedan novi i svježi pogled na bogatstvo Držićevog stvaralaštva", poručio je ravnatelj Doma Marina Držića, Nikša Matić.

Popularni Članci