test

Đorđu Balaševiću je ekskurzija iz Dubrovnika promijenila život i stav njegovih roditelja prema njegovom poslu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Davor Javorovic/PIXSELL
Iako je bio jedan od najvećih glazbenika svih vremena na ovim prostorima, Đorđe Balašević nije u profesionalnom glazbenom putu imao podršku svojih roditelja koji nisu bili oduševljeni njegovim 'pozivom'.

''Kao i prema svemu drugom, moji su roditelji i prema glazbi imali jasne stavove. Smatrali su da se muzika uči odmalena, prvo sedam godina klavira, pa pjevanje.... čak i mnogo godina posije, kada sam već imao nekoliko zlatnih ploča, otac bi tvrdio kako tambura nije pravi način da se zarađuje za život. Poslije je otišao u Budimpeštu za turističkog predstavnika, pa više nije mogao pratiti što se ovdje događa. Kad bi mu rekli da sam pobijedio na nekom festivalu, govorio bi: "Sine, sve će to proći kako je i došlo. Gledaj ti ovo od čega ćeš živjeti."


Jedan dan u Budimpeštu je došla neka ekskurzija iz Dubrovnika i on je bio zadužen primiti ih i pokazati tamošnje znamenitosti. Neko ga je pitao ima li on kakve veze s onim Balaševićem. "S kojim Balaševićem?", pitao je u čudu. Pa, s Đorđom, rekoše mu.
"Imam veze, ja sam mu otac!", odgovorio je još sav u čudu. Djeca iz dubrovačke ekskurzije su se nešto došaptavala i u jedan glas zapjevala "Neke nove klince". Poslije mi je u čudu pričao: "Oni su svi bili tamo i svi su znali tvoju pjesmu."
Đorđu se tada promijenio odnos roditelja prema njegovom profesionalnom putu, jer su do tada bili uvjereni kako je njegova budućnost u zvanju profesora geografije. Balašević je u svojim istupima isticao kako mu je nedostajala podrška roditelja ali da je baš vjerojatno iz inata izbrusio svoj talent, iz neke podsvjesne želje da se dokaže i skrene sa sebe pažnju.


'Moji roditelji nisi bili ni na jednom mom koncertu i do dana današnjeg uvijek za njih imam dva prazna mjesta,' govorio je tada u medijskim istupima.

Popularni Članci