DONOSIMO I RECEPTE Predsjednik Josipović priredio vegansku gozbu za Prijatelje životinja
U Uredu predsjednika na Pantovčaku jučer je poslužen veganski ručak za predsjednika Iva Josipovića, predstavnike udruge Prijatelji životinja, predstavnike medija i za grupu građana u okviru 'kave s Predsjednikom' koji su se pridružili ručku. Na jelovniku su bili odresci i ostala ukusna i zdrava jela spremljena isključivo od namirnica biljnog podrijetla. Kako je izjavio, predsjednik Josipović je uživao u hrani za koju je rekao da je bila jako ukusna, ali ne bi je mogao jesti svaki dan.
Predsjednik Josipović ovim ručkom zajedno s Prijateljima životinja poziva građane da posjete ZeGeVege festival, važnu edukativnu manifestaciju koju svake godine obiđe preko 30.000 građana, a koja će se održati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, 6. i 7. rujna.
Osim etičkog postupanja prema životinjama i smanjenja troškova zdravstva, odabir prehrane koja se temelji na namirnicama biljnog podrijetla značajno utječe na smanjenje negativnog utjecaja čovjeka na okoliš, na smanjenje gladi u svijetu te očuvanje voda i prirodnih resursa.
Svjetske organizacije za hranu i očuvanje okoliša već godinama apeliraju na promjenu prehrane i pozivaju sve da se pridruže apelu za promjenom prema održivom življenju.
Menu:
1. VEGANSKA PLATA (seitan salama, dimljeni tofu, veganske kobasice) svega po 1/2 kg
2. RAŽNJIĆ (svježi tofu 1 kg, Seitan 1 kg, crvena paprika (roga) 1 kg, crne masline (bez koštice) 1 kg, šampinjoni 1 kg, štapići za ražnjiće 20-30 cm, shoyu 0,1 l, senf 100 g, curry madras 170 gr, crvena paprika mljevena 200 gr)
3. PAŠTETA OD CRNIH MASLINA I ORAHA U OVOJNICI OD CRVENE PAPRIKE-- (crne masline bez koštice) 1,5 kg, orasi 1 kg, crvena paprika (roga) 2 kg), maslinovo ulje 1 dl,
4. PRUTIĆI TOFUA POHANI U SJEMENKAMA LANA, SUNCOKRETA I SEZAMA (svježi tofu 1,5 kg, lan 250 g, suncokretove golice 250 g, sezam 250 g, crni sezam 100 g, krušne mrvice 500 g, kurkuma 50 gr, shoyu 0,1 l)
5. PRŽENI SEITAN (1/2 kg seitana, ružmarin, soja sos, maslinovo ulje)
6. TACOSI NADJEVENI TEMPEHOM I DIMLJENIM TOFUOM S KREMOM OD QUINOE (tempeh 1/2 kg, dimljeni tofu 1/2 kg, svježi tofu 1/2 kg, quinoa 200 g, shoyu 0,1 l, vegeta natur 300g, tortilje 10 kom, sojino mlijeko 1l, rikula ½ kg mladi luk 1 pušlek, vlasac
7. CHERY RAJČICE S PESTOM OD BOSILJKA (chery rajčice 2 kg, svježi bosiljak 100 gr, 300 g oraha, 500 g svježeg tofua)
8. PEČENA BUNDEVA S UMAKOM OD ĐUMBIRA (hokaido bundeva 5 kg, đumbir 500g, gustin 200 g, limun 200 g
9. KANAPEI OD TIKVICA SA SIROM OD INDIJSKIH ORAŠČIĆA I SVJEŽIM KLICAMA (tikvice 1 kg, limun ½ kg, indijski oraščići 1 kg, svježe klice poriluka) Mogu se nabaviti na dolcu kod OPG SOLINE na broj mob 0915101629
10. MEDALJONI TEMPEHA S UMAKOM OD VRGANJA (tempeh 1,5 kg, sušeni vrganji 50 g )
11. INTEGRALNI KRUH
12. TORTA OD NARANČE I ČOKOLADE (4 naranče nešpricane, kakao 200 gr, sirup agave 2 dl, indijski oraščići 1/2 kg, bademi 300 g, lješnjaci 1/2 kg, goji bobice 110 g, kokosov maslac 400 g)
13. TIRAMISU S PRELJEVOM OD ŠUMSKOG VOĆA (zobeno mlijeko 1 l, šumsko voće 300 gr, sirup agave 1 dl)
14. KREMASTI SOYA DESERT S LJEŠNJACIMA (sojino mlijeko 1 l, lješnjaci, sirup agave)
15. NAPITAK OD ĐUMBIRA (đumbir 1 kg, limun 2 kg, sirup agave ½ l)