/* */

Dobrodošli u Eden – okus dalmatinske tradicije u srcu Lapada, gdje je hrana vrhunska, a konobar i kuhar znaju i zasvirati

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Lucija Komaić

Više od 60 godina izvrsnosti i tradicije dalmatinske kuhinje u obiteljskoj atmosferi, utkano je u svaki detalj restorana Eden u Lapadu. Jedna od najljepših taraca, poznata po svom prepoznatljivom mediteranskom zelenilu koje dominira cijelim prostorom, mjesto je na kojem se susreću prošlost i sadašnjost, tradicija i vrhunska gastronomija.

Iza cijele priče ove sezone stoji nova, mlada, domaća ekipa – ljudi koji godinama s entuzijazmom grade bogato iskustvo u dubrovačkom ugostiteljstvu. Vlasnik restorana, Duje Simić, rodom iz Splita, s izrazitim ponosom priča o ponudi restorana Eden koji upravo s njima nastavlja živjeti dalmatinsku tradiciju po kojoj je prepoznat.

Lucija Komaić

Tradicijska jela s modernim prizvukom

''Većina našeg jelovnika bazirana je na tradiciji dalmatinske kuhinje. Tu smo svi ''naši'' i na toj smo kuhinji odrasli. Specijaliteti su riblji i mesni, a jelovnik je pažljivo probran, vodeći se činjenicom da je najbitnija kvaliteta, a ne kvantiteta'', pojašnjava Duje.

Lucija Komaić

 Na jelovniku su nezaobilazni dalmatinski specijaliteti poput brodeta, buzare s jastogom, školjkama, škampima i kozicama, crnog rižota, salate od hobotnice, svježe riba, ali i pašticade s domaćim njokama, a tu su i tartar od tune i bifteka koji se priprema ispred gostiju. Svaki recept vuče korijene iz izvornog dalmatinskog nasljeđa starog i više od stotinu godina. Kao primjer, Duje navodi tunu s orzom, skutom i špinatom kao jelo koje se spominje u nastarijim dalmatinskim kuharicama, a zanimljiv je i janjeći čokot, kojega uz grašak, serviraju i uz slanutak, ili kako bi Dubrovčani rekli, slanić. Također ističe i biftek s portobello gljivama, jelo koje nije izvorno dalmatinsko, ali je kreativno pomiješano s tradicijskim okusima.

Buzara ''gori'', gosti su oduševljeni

''Povratne reakcije gostiju su izvrsne, hrana je zaista vrhunska. Naša buzara s jastogom i školjkama pravi je hit, gori'', naglašava Duje, koji posebne pohvale upućuje šefu kuhinje, Bošku Čapaliji, rodom iz Trogira, koji već godinama radi u Dubrovniku. Za njega kaže kako se nije rodio uz more, nego u moru. Od djetinjstva je slušao o ribama, školjkama, buzarama i brodetima, a sve to što je od malena upijao, naknadno je i vješto utkao u svoje bogato iskustvoradeći u nekim od najpoznatijih dubrovačkih restorana poput 360. Kako kaže, uz smijeh, tko se nije odgojio na brodetu, ne može ga znati dobro ni napraviti.

Lucija Komaić

A šef  Boško ne krije kako je upravo to sve oblikovalo i samu ponudu restorana Eden koji danas uspješno uspijeva oživjeti dalmatinsku tradiciju kroz ponudu koja oduševljava posjetitelje željne upravo takvog, izvornog doživljaja.

Odrastanje uz ribare i more

''To je ta naša tradicija s kojom sam se susreo odmalena, na selu, uz more, gdje sam odrastao među ribarima i ljudima koji su o tome stalno govorili. Svaka nova priprema, čak i istog jela, novi je izazov. Važni su detalji i cijeli proces, primjerice kod pripreme brodeta. Kasnije sam krenuo i putem svoje karijere, radio sam uz brojne šefove, upoznao sam se i s modernim principima i trendovima u pripremi hrane, meni je to sve drago, ali opet sve vodi prema ovom našem. Ako su ljudi u svijetu navikli na te moderne koncepte, zašto ne modernizirati ovo naše tradicionalno?'', pita se Boško, kojeg smo zatekli u kuhinji u pripremi buzare koja izgleda zaista sjajno. U tavi ili po dubrovački prosulji, na vatrici se krčkaju jastozi, škampi, kozice i školjke, uz šarenilo povrća.

I konobari imaju svoju ulogu

Duje s ponosom ističe kako većinu namirnica kupuju na placi, u malim ribarnicama i od lokalnih ribara, s kočarica. Posebno naglašava važnost usluge, jer, kako kaže, ni najbolje jelo bez kvalitetne prezentacije i posluge ne može ostaviti savršen dojam, ali i obratno. Konobari i usluga jednako su važni, zato oni u Edenu paze na sve detalje i ništa ne prepuštaju slučaju. Duje je na taraci s gostima, i u svom konobarskom poslu, u kojem je gradio iskustvo godinama u dubrovačkim hotelima, drži se najviših, profesionalnih standarda. Kako kaže, i samo mjesto to zaslužuje. I sve to Eden nudi, uz pristupačne cijene.

Više od šezdeset godina ovaj poznati lapadski restoran mjesto je u kojem se može ''dobro pojesti'' i bez straha preporučiti svima onima koji žele dobro pojesti i probati domaća jela. Poznati dubrovački ugostitelj Tonći Drašković, sada u mirovini, prepustio je tradiciju u dobre ruke ove mlade ekipe, koja i više nego dobro zna koliko upravo tradicija osigurava izvrsnost i autentičnost dubrovačkoj ugostiteljskoj ponudi, ali i cijeloj destinaciji i u budućnosti. Kako kaže Duje, njegov blagoslov puno im znači.

Lucija Komaić

No, to nije sve. Ni kraj ovog teksta, kao ni kraj neke od večeri u Edenu u kojem posjetitelji, uz izvrsnu hranu, dobro vino ili koktel, mogu doživjeti i poseban glazbeni ugođaj. Duje i Boško, osim što su vrhunski profesionalci, u slobodno vrijeme rado sviraju i pjevaju. Iskustvo iz benda i klape pretočili su i u posebne večeri na taraci kada, nakon posluge, uz instrumente i mikrofone zapjevaju gostima — ali i za vlastitu dušu, u ovom prelijepom mjestu koje priča priču o tradiciji našega kraja.

Popularni Članci