DOBRODOŠLI DIGITALNI NOMADI! Dubrovnik razmišlja ispred vremena, a po ovome smo drugi u Europi (FOTO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Otvorenje konferencije 'Dubrovnik za digitalne nomade' upriličeno je danas u Lazaretima. "Nismo bilo gdje, mi smo u nekadašnjoj dubrovačkoj karanteni," rečeno je uvodno, nakon čega su krenula izlaganja, a široka javnost se putem live streama upoznala s time što su to zapravo digitalni nomadi, što rade i gdje žive. 

Digitalno nomadstvo odnosi se na osobe koje svoj posao rade imajući potpunu slobodu kretanja i mogućnost rada od kuće ili s bilo kojeg mjesta koristeći digitalnu tehnologiju. Upravo je pandemija koronavirusa pokazala kako je većinu poslova moguće obavljati kako u uredu, tako i bilo gdje drugdje, a digitalni nomadi tu praksu koriste već godinama.

U tom svjetlu, Vlada je najavila uvođenje viza za tu skupinu ljudi, a na današnjoj su konferenciji poslane snažne poruke po pitanju digitalnog nomadstva, ali i Dubrovnika prema cijelom svijetu.

"Dubrovnik je godinama imao imidž destinacije koja se suočava s prekomjernim turizmom, a mi smo u tri i pol godine radili na promjeni te percepcije i iskazali smo želju za poboljšanjima. Svaka je kriza nova prilika pa je tako i ova covid kriza prilika za mijenjanje smjera prema održivom turizmu i poboljšanju kvalitete života građana," izjavila je uvodno zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

Direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Ana Hrnić je na pitanje moderatora potvrdila kako je bilo iznimno izazovno postati čelna osoba dubrovačkog TZ-a u izvanrednom vremenu.

"Bez obzira na sve, sve ovo vidimo kao priliku za novi početak, a digitalni nomadi su jedna od tih prilika zbog koje smo jako sretni. Nadam se kako ćemo poslati dobru sliku o Dubrovniku kao o gradu kao stvorenom za dulji period odmora, pa i izvan sezone. Siguran smo grad, s prelijepom prirodom, bogatom poviješću, odličnom gastronomijom, sjajnim ljudima koji će napraviti da se ovdje osjećate kao kod kuće," izjavila je Hrnić.

Vlada RH je krenula s aktivnosti uvođenja viza za digitalne nomade u Hrvatskoj na inicijativu Jan de Jonga koji je kazao kako je uopće cijela priča krenula. 

"Pozvan sam da budem sudionik panela o turizmu, no nisam znao puno o turizmu. Stoga sam zamolio svog dobrog prijatelja Paula i pitao ga da mi pošalje tekstove o toj temi kako bih se što bolje pripremio. Čitao sam te tekstove večer prije konferencije i primijetio sam tri riječi: digitalni, nomadi, turizam. Shvatio sam - to moramo raditi! Počeo sam promovirati Hrvatsku kao odlično mjesto za posjetiti ga i odavde raditi. Jedne subote sam se probudio i odlučio kako ću pisati Andreju Plenkoviću," izjavio je te dodao kako se susreo s premijerom i kako mu se svidjela ideja koja će, po svemu sudeći, zaživjeti. 

Inače, događanje u Dubrovniku organizira tvrtka Saltwater, uz pokroviteljstvo i suradnju Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika. Hrvatska je druga europska zemlja, nakon Estonije, te peta u svijetu koja je ugostila digitalne nomade, a događanje se održava upravo u Dubrovniku. 

Popularni Članci