'

Baklava

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Baklava je jedan od najstarijih poznatih turskih jela. Njena popularnost seže u vrijeme sultana Mehmeda iz Osmanskog carstva.

Sastojci:

1 kg gotovih kora za baklavu

Smjesa za posipanje:

900 grama mljevenih oraha
100 grama krupno mljevenih oraha, izrezanih nožem
150 grama šećera

Smjesa za premazivanje:

250 grama maslaca
100 mililitara ulja

Preljev:

1 kilogram šećera
voda


Priprema:

Izrezati kore po mjeri pleha u kojem će se peći baklava.

Istopiti maslac i izmješati s uljem na vrlo laganoj vatri.

Narezati manju količinu oraha, a veću samljeti.

U lonac srednje veličine dodati kilogram šećera te preliti vodom na način da voda bude dva prsta iznad šećera. Kuhati 15 do 20 minuta na jačoj vatri. Po želji, može se prilikom kuhanja smjesi dodati sok od jednog limuna.

Nakon toga, potrebno je namastiti pleh u kojem će se peći baklava i staviti tri kore, jednu preko druge, s tim da se svaka premaže prethodno rastopljenim vrućim maslacem.

Zatim treću koru posuti orasima i šećerom. Postupak nastaviti dok se kore ne potroše, a slaganje se završava korama koje moraju biti na vrhu. Kolač je potrebno isjeći na rombove, nakon čega se peče na jačoj vatri 10-ak minuta, potom se smanji na 150 stupnjeva i peče dodatnih 45 minuta.

Vruću baklavu potrebno je preliti hladnim preljevom od šećera, limuna i vode, te nakon što se ohladi na sobnoj temperaturi, staviti ju na hlađenje u hladnjak, i to 12 sati prije samog posluživanja.

Izvor: coolinarika.com

 

Popularni Članci