test

Aristotel Onassis je tajno ljubovao s Jackie Kennedy, sastajali se i u Dubrovniku

Autor: Ivo Batričević Autori fotografija: I.B. osobna arhiva
Kad se govori o poznatima i slavnima u Dubrovniku kroz povijest, teško je izostaviti tajni susret karizmatičnog bogataša Aristotela Onassisa i Jacqueline Kennedy (od 1968. i s prezimenom Onassis) 1964. godine koji je škrto zabilježila jedna kamera na samom dolasku u luku Gruž

Dubrovnik je od samoga početka turizma, krajem 19-tog stoljeća, svojom ljepotom privlačio turiste, a među njima i poznate svjetske osobe iz politike, sporta, pisaca, filmskih glumaca, državnike... Kad se govori o poznatima i slavnima u Dubrovniku kroz povijest, teško je izostaviti tajni susret karizmatičnog bogataša Aristotela Onassisa i Jacqueline Kennedy (od 1968. i s prezimenom Onassis) 1964. godine koji je škrto zabilježila jedna kamera na samom dolasku u luku Gruž. 

Film sam sasvim slučajno našao prije nekoliko godina, a kao dokaz sam postavio sliku na kojoj se vidi kako snimatelju i ostalima iz odbora za doček maše Jacqueline, a pored nje je Aristotel Onassis koji nije sišao s jahte. Interesantno je kako na toj fotografiji on nije došao sa svojom jahtom CHRISTINA  koja je dobila ime po njegovoj kćerki koju je dobio u braku s prvom ženom Tinom Onasiss- Livanos s kojom je imao i sina koji je poginuo u avionskoj nesreći. 

INTRIGANTNE FATALNE VEZE ARIJA, MARIJE CALLAS, JACQUELINE, TINE… 

Te iste 1964. Aristotel Onassis je bio na ljetovanju po Grčkoj sa svojom jahtom CHRISTINA i najpoznatijom grčkom opernom divom Mariom Callas s kojom je počeo vezu 1959. godine kada su oboje bili vjenčani. Njihovo tadašnje krstarenje oko otoka Scorpios u Grčkoj je uredno zabilježila kamera, a snimka se može naći na Youtubeu. 

Kako piše povijest, Ari je na svoju jahtu CHRISTINA  još 1959., uz svoju suprugu Tinu Onassis,doveo na brod i Mariu Callas pa je krstario sa suprugom i ljubavnicom zajedno. Ari se od prve supruge Tine Onassis - Livanos koja je bila jako bogata po svome ocu grčkom brodovlasniku Stavrosu Livanosu s kojim je imao velike poslovne odnose oko prijevoza nafte, rastavio 1960. i nastavio živjeti s Mariom Callas koju nikada nije oženio. 

Živio je s njom do 1968. godine (a i kasnije kao s ljubavnicom do njegove smrti), ali je već od proljeća 1963. varao s mlađom sestrom Jacqueline Kennedy u vremenu kad je ona bila prva dama Amerike. John F. Kennedy je umro 22. studenog 1963. godine nakon atentata u američkom gradu Dallasu, ali udovica Jacqueline nije dugo oplakivala supruga te je već sljedeće godine počela ljubovati s Ariem. 

LJUBOVALI DOK JE KENNEDY BIO ŽIV?

Spominje se kako se Jacqueline udala za Aristotela Onassisa 1968. tj. nakon pet godina od smrti John F. Kennedya što je američka javnost kritizirala. Povijest tih slavnih i poznatih osoba je odavno napisana, ali tu ima još za dodati. O preuranjenoj vezi časopisi pišu: "kad je krajem kolovoza 1963. Jackie rodila Patricka, novorođenče je umrlo 39 sati nakon rođenja. Sestra Caroline Lee Bouvier je odletjela u Boston kako bi prisustvovala sprovodu svoga nećaka i utješila svoju ožalošćenu sestru. Zabrinuta za Jackie, nagovarala je Onasissa da je pozove na svoju legendarnu jahtu CHRISTINU što se ubrzo dogodilo, a to je i sam predsjednik John F. Kennedy odobrio kako bi mu se supruga izvukla iz depresije u koju je upala". 

Tako se i tu nastavlja dvostruki život Aria s Jacqueline Kennedy i Mariom Callas. Priložena fotografija dokazuje kako su Jacqueline i Aristotel bili zajedno od 1964., i što je još zanimljivo, na njoj se vidi kako su doplovili jahtom koja je po krmi vijala englesku zastavu. Ta jahta uopće nije sličila na Onasissovu jahtu CHRISTINU koja se nalazila u Grčkoj, a tamo je Ari iste godine ljetovao i s Mariom Callas. Caroline Lee Bouvier, mlađa sestra Jacqueline Kennedy nije imala ništa protiv da se ona uda za njenog bivšeg ljubavnika Aristotela. Maria Callas je znala za vezu između Jacqueline i Arija i bila je nesretna, a o njihovoj ženidbi je saznala preko novina.        

ŠETALA PO STRADUNU, A ON SE SKRIVAO NA JAHTI                                                   

Autentičnost mojih tvrdnji tj. točnu godinu 1964. mi potvrđuje pozadina iza meni nepoznate jahte na kojoj se ne vidi điga (lukobran) u YC Orsan, jer je ista izgrađena 1965. godine. Arija prepoznajemo po njegovoj fizionomiji i njegovim prepoznatljivim očalama za vid. Povijest piše kako je Jacqueline Kennedy šetala Gradom bez Aria uz prisustvo vodiča i tadašnjih čelnika grada, a Ari se skrivao na toj jahti. Povijest svih ovih navedenih karizmatičnih osoba se vrti oko Aria i njegovih supruga i ljubavnica. 

Njihovu je prošlost teško opisati u ovako kratkom tekstu, ali to se sve događalo zbog novca i posla s tankerima kojega je Ari trebao izgubiti zbog rastave s kćeri brodovlasnika Livanosa. Onda se nastojao približiti Amerikancima (preko prve dame i njezine sestre) radi prijevoza nafte sa 70 brodova koliko ih je imao, spominje se i utaja poreza i još puno toga. Na kraju sve navedene osobe (osim unuke Athine) su umrle od bolesti ili poginule, pa se govori o prokletstvu obitelji Aristotela Onassisa i njegovog novca. Također, obitelj Kennedy je imala tada, a posjeduje i danas svoje dobro znano obiteljsko prokletstvo. Ari je uvijek imao dvije ili više žena koje su s njime bile zbog njegovog bogatstva, a ne iz ljubavi. Ustvari on je bio osoba gruba izgledom, niskog rasta i bio je nasilan prema svim suprugama i ljubavnicama što se može pročitati u mnogim novinskim člancima. 

PROKLETSTVO OBITELJI 

Moj prijatelj Marinko Radović, dobar poznavatelj povijesti, tvrdi kako je prokletstvo bilo u toj familiji i nikad nije prestalo. Prema njegovoj priči, kad je Smirna gorila (mjesto rođenja Aristotela), a Onassis morao kao dijete skakati u more kako bi se dočepao francuskih i engleskih brodova koji su spašavali stanovnike grada pred Ataturkovim vojnicima, zakleo se kako ga neće više nijedan čovjek gaziti, nego on druge. U svojoj poslovnoj praksi on je zaista gazio i ljude i firme. Izgubio je sina i kćer, a i unuka Athine je imala nesretan život (živjela je s posvojiteljima). Na koncu i nije ostalo previše novaca, bar ne u usporedbi s drugim velikim brodovlasnicima. Veći dio je otišao na zakladu s imenom sina koji je poginuo u avionskoj nesreći (on je pilotirao), jedan dio je ostao unuci Athini, a ostao je predivan grčki otok Skorpios, dragulj među ostalim otocima u Jonskom moru. Niti Tina Livanos nije imala sreće, umrla je relativno mlada. 

„Jednom, mislim 1933. sam susreo Stavrosa Livanosa pored obale Peloponeza, prefektura Argolis. Ime je dobio po osnivaču brodarskog imperia koji je na Hiosu bio rođen u pomorskoj familiji, a kasnije je u Londonu osnovao kompaniju. Tu je imao jedan mali otok pun čuvara i luksuza. Običavao je otići i na obalu nasuprot otočiću, u malo ribarsko mjesto Kilada i družiti se s običnim ljudima, a u taverni na obali naručiti jastoga ili dobru ribu. Meni je u razgovoru bio sasvim običan i normalan. Livanosi su se ženili ili udavali obično na relaciji s brodarskom obitelji Niarcos, ali i rastavljali. Tako je nastajalo veliko pomorsko brodarsko carstvo koje je uvijek raslo. Novac nije sreća, ali biti potpuno bez njega je garantirana nesreća,“ ispričao mi je Radović. 

JAHTA NAS DANAS POSJEĆUJE KAO CHRISTINA O.

U kanadskom brodogradilištu Mil Vickers kod Montreala je 1943. godine izgrađena protupodmornička fregata klase River nazvana HMCS STORMONT. Imala je 2250 deplasmana (težina broda) te je bila duga 99,06 metra. Dva motora od po 2775 konjskih snaga su joj omogućavale preko dvije propele brzinu od 19 čvorova. Tijekom Drugog svjetskog rata  imala je zadatak pratiti konvoje preko Atlantika, a prisustovala je i iskrcavanju Saveznika na Normandiju. 

Nakon rata 1954. godine, kao brod višak u kanadskoj mornarici ga kupuje Aristotel Onassis za 34 000 američkih dolara te u njega ulaže još 4 milijuna dolara da bi ga pretvorio u jahtu s visokim luksuzom. Po krmi broda je izgradio veliki bazen obložen mozaik kockicama i slikom iz grčke mitologije, a kada bi se ispraznio, dno bazena bi se podiglo na visinu palube pa je onda služio kao plesni podij. 

Jahta dobiva ime CHRISTINE po Arijevoj kćeri. Osim Onassisove prve supruge Tine te ljubavnice Marije Callas i njegove supruge Jackie Kennedy Onassis, ugostio je poznate osobe kao što su Umberto Agnelli, Richard Burton, Clementine Churchill, Diana Churchill, Winston Churchill, Jacqueline de Ribes, John F. Kennedy, Greta Garbo, Rainier III, Princ od Monaka, Grace Kelly, Anthony Montague Browne, Rudolf Nureyev, Begum Om Habibeh Aga Khan, J. Paul Getty, Eva Perón, Françoise Sagan, Frank Sinatra, Elizabeth Taylor, John Wayne i mnogi drugi. 

Nakon smrti Aristotela Onassisa 1975. godine, Christina Onassis je jahtu poklonila grčkoj vladi kao predsjedničku jahtu koja joj je promijenila ime u ARGO. Međutim predsjednička jahta je bila slabo održavana te je ubrzo počela propadati pa je na kraju 90-tih godina stavljena na prodaju za 16 milijuna dolara. Nakon nekog vremena, jahtu je 1998. godine kupio grčki brodovlasnik, magnat John Paul Papanicolaou, obiteljski prijatelj Onassisa. Vratio je njezino ime u CHRISTINA O, u znak poštovanja prema pokojnoj Christini Onassis, koja je umrla iste godine. 

Novi vlasnik je krenuo u veliko preuređenje između siječnja 1999. i travnja 2001. koje je koštalo preko 50 milijuna dolara, a brod je transformirao u modernu visokokvalitetnu luksuznu charter jahtu. Radovi su povjereni hrvatskom brodogradilištu Viktor Lenac. Danas jahtom upravlja Christina O Limited Partnership i važi za jednu od najluksuznijih za iznajmljivanje na svijetu. Sa svojih 97,33 metra, lani je bila 59. najveća jahta na svijetu. Danas ima 1803 bruto tone te plovi pod zastavom Malte, a može ukrcati 34 putnika. 

Kao zanimljivost još vrijedi navesti kako je prije nekoliko godina jahtom CHRISTINA O upravljala jedina Hrvatska kapetanica duge plovidbe, Riječanka Vera Zec Dešković, koju znamo iz dokumentarca HRT-a kao "Barbu Veru".

Popularni Članci