INTERVJU MARO KARUŽIĆ 'Brojni dubrovački restorani i kafići će propasti, čeka nas crna zima'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Donosimo intervju s ugostiteljskim djelatnikom Marom Karužićem, dubrovačkoj javnosti poznatog po vođenju kultnog kafića Ludwig

Razgovarao: Maro Marušić

Maro Karužić čitav se život bavi ugostiteljstvom. Počeo je u Nautici da bi kasnije otvorio i vodio kultni Ludwig, a sada je trenutno zaposlen u Gradskoj kafani. Popričali smo s njim o nezavidnoj situaciji u kojoj se trenutno nalazi ugostiteljstvo zbog krize s koronavirusom, ali i o drugim aktualnostima.

Kakva je sad situacija u Gradskoj kafani sa zaposlenicima? Je li bilo otkaza?

Mi stalno zaposleni upali smo u Vladine mjere, a sezonci se nisu zapošljavali. Manje-više kao svuda. Svi čekamo što će biti. Moje je mišljenje da će se turizam vratiti najprije u Dubrovnik i Istru, baš kao što je to bilo nakon rata. Jedino ostaje pitanje kada će to točno biti što ovisi o zdravstvenoj situaciji.

Hoće li po vašem mišljenju ipak biti nešto turizma ove godine?

Nitko to ne može sa sigurnošću znati. Moje je mišljenje da će dio turista kada se stanje normalizira ipak doći u Dubrovnik na kratke 'city breakove'. Prije su turisti koji su dolazili u Hrvatsku znali napraviti rutu od Zagreba do Dubrovnika ili obratno, a sada to više neće raditi, ali će dolaziti u Grad na kratki odmor. Jednostavno turisti ove godine neće imati puno godišnjeg odmora, jer je dobar dio upravo sada na prisilnom godišnjem, pa će zato dolazit kratko, najviše za vikend. U Istru će za vikend dolaziti Nijemci, Talijani, Austrijanci i Slovenci s autima.

Krizni stožer posljednjih dana spominje lagano popuštanje mjera, ali do povratka u normalu trebat će prolaziti razne levele. Tako se spominje da će ugostiteljski objekti kada se otvore raditi sa socijalnom distancom, da će na stolovima sjedati najviše po dvoje ljudi, a govori se i o postavljanju pleksiglasa. Kako će se dubrovački ugostitelji tome prilagoditi?

To je užas. Ako se to uvede, mnogi neće moći raditi i propast će obzirom na specifičnost objekata u Dubrovniku posebno unutar zidina. Uzmimo primjer Micra kraj Katedrale. On bi morao staviti pleksiglas na šank, a za šankom mu nitko ne bi mogao sjedati, jer kada netko ide u WC ruši socijalnu distancu, jer je preusko. Tako automatski ona dva, tri stola kraj vrata mu otpadaju. Konobar tuda mora prolaziti i stalno narušava socijalnu distancu. Znači ostat će mu 30 kvadrata tarace, na koja će moći staviti pet stolova za dvije osobe. Pa kome se to isplati, gdje je tu računica?

Znači ovo u praksi može funkcionirati jedino u većim objektima?

Tako je. U Gradskoj kafani, u Cele, u Sunsetu u Uvali i sličnim mjestima bi se moglo tako nešto uvesti, jer ima dovoljno prostora. S takvim načinom rada, moglo bi se okrenuti nešto novca, dogurati do nule, a i to je upitno. Veliki su to pogoni s visokim najamninama, pitanje je koliko bi se sve to skupa isplatilo. Prosječni građani ne shvaćaju ugostiteljstvo. Oni misle da je to kupiti bocu Coca-cole za 10 kuna, prodat je u kafiću za 30 i stavit 20 kuna u špag. Ne razumiju brojne druge troškove i da ti moraš raditi xy cifru da bi bio na nuli, a ta cifra uopće nije mala. Recimo, smatram da svi objekti na Prijekom mogu odmah zatvoriti, jer će njih ove mjere uništiti. Ista stvar je i s Ulicom od Puča. I oni će biti u problemima. Čak i ako se zaradi nešto malo, to im sigurno neće biti dovoljno za preživjeti zimu. Naravno mi sad sve pričamo hipotetski, treba vidjeti koliko dugo će sve ove mjere biti na snazi.

gz

Uglavnom, kaos nas tek očekuje kada se stvari vrate u normalu. Vlada neće više isplaćivati mjere, neće se dovoljno zaraditi, a stiže duga, crna zima.

Zima će biti pakao. Često se na Facebooku svađam s Matijom Babićem, ali tu se mogu složiti s njim. Molimo Boga da se granice što prije otvore da možemo bježati. Ogroman dio ljudi ovo ljeto neće moći zaraditi za preživjet zimu, a pitanje je i kakva će biti sljedeća sezona. Sigurno neće biti kao nekoliko posljednjih godina.

Što će biti s cijenama u ugostiteljskim objektima? Hoće li se morati korigirati, odnosno spuštati?

Neće se spuštati cijene, ako se ne spuste svi drugi troškovi. Jedino u slučaju smanjenja najamnina, javnih površina, režija ili drugih stvari, može doći do spuštanja cijena, ali to ne ovisi o ugostiteljima. U Dubrovniku su cijene najma posebno prenapuhane i diktiraju brojne druge stvari, ali sad je teško reći hoće li cijene nekretnina padati. O tome puno ovisi, pa i cijene u ugostiteljskim objektima. Naravno cijene najma diktira ponuda i potražnja, odnosno slobodno tržište, meni je svojedobno gazda rekao, ako ti nećeš platiti, doći će netko drugi. Najteže će biti opstati ugostiteljima u privatnim prostorima, jer su potpisali ugovore, a najmodavcu to znaju biti jedini prihodi. Naravno svaka će situacija biti specifična, nekima će privatni vlasnik prostora ići u susret i spustiti cijenu najma. Ukratko, bit će to velika borba, neki će opstati, neki neće. Moja prognoza je da će Lukšić masu toga pokupovati tko bude u problemima (smijeh).

Što inače mislite o koroni i cijeloj ovoj krizi?

Ne bi me čudilo da je sve ovo umjetno izazvana kriza, kakvih smo se nagledali tijekom života. Da se cijene ispuhuju, kako bi moćnici lakše preuzeli upravljanje još većim dijelom gospodarstva i spuštali cijene radnicima. Ne znam naravno što točno stoji u pozadini svega, ali zašto bi ja vjerovao službenim izjavama Britanaca, Francuza i Amerikanaca? Povijest je pokazala da nebrojeno puta lažu, sjetimo se samo oružja za masovno uništenje koje je izazvalo rat u Iraku, iako nije postojalo. Zašto bi ja sad njima vjerovao? U medijima je jako malo druge strane i cijeloj ovoj priči, nema kritika, a svatko tko nešto propitkuje proglašavaju ga teoretičarem zavjere. Nije poanta u teorijama zavjere, nego u zdravom razumu. Recimo, ugledni njemački doktor kaže da se ljudi krivo liječe s respiratorima, ali tu njegovu izjavu mediji neće prenositi, nego će ga proglasiti šarlatanom.

Je li po vama trebalo napraviti sve ovo zatvaranje ili možda ići švedskim modelom?

Da se mene išta pitalo, ja bih se odlučio za švedski model. Izolirao starije i ugrožene, a da mladi i zdravi nastave s normalnim životom. Međutim, tu postoji jedna kvaka. Taj švedski model teško je izvediv na Mediteranu, jer oni gore odmah s 18 godina napuste dom, a u južnim krajevima djeca dugo žive s roditeljima. Kako će onda stari roditelj živjeti u izolaciji kada mu dijete dolazi kući s posla? Njima je gore lakše, jer svatko živi u svom stanu, pa se može provoditi takva izolacija, odnosno potrepštine se mogu dostavljati ugroženim skupinama, ali na Mediteranu gdje čopor živi pod istim krovom tako nešto je nemoguće. Naravno, tek će se za nekolikog godina moći utvrditi tko je bio u pravu, a tko u krivu, je li zaista smrtnost ovog virusa velika ili se čitav svijet zeznuo s ovim mjerama. Sad je previše kontradiktornih informacija, nema jedne istine. Na kraju krajeva godišnje milijun i pol ljudi pogine u prometnim nesrećama, pa opet svi vozimo i nitko to ne zabranjuje. Ti se moraš zapitati u ovoj situaciji je li moguće da te elite mene toliko vole da mi žele dobro?

Što kažete za ponašanje Crkve u ovoj situaciji? Nisu u nijednom službenom istupu rekli da financijski žele participirati u ovoj krizi?

Logično bi bilo da se u ovoj situaciji svatko odrekne svog dijela. Neću ulaziti koliko je to što se tiče Crkve, ali svakako su mogli reći da im ne treba dio koji iz proračuna dobivaju. Crkva ima brojne samostane već prilagođene za turizam. Mogli su se ponuditi da tamo smještaju bolesnike, a ne u Studentskom domu. Ti samostani imaju kuhinje, đardine…, bolju logistiku od većine smještaja koji se sad koriste za prihvat oboljelih. Ali Crkva kroz povijest nikad nije bila za narod, pa ne čudi to ponašanje. Zanimljivo je kako posljednjih godina stalno traže imovinu koja im je nacionalizirana, a para da oni istu tu imovinu nisu nekome oduzeli. Pa Crkva nema nijedan račun za ništa. Naplaćivali su oproste grijeha i strašili ljude da će završiti u paklu ako im ne prepišu brdo. Pa onda kada netko nacionalizira to brdo, on ga traži natrag, iako ga je i on oduzeo. Samo većina ljudi ovo ne razumije, nego se samo vraća u povijest dok im odgovora. Što je bilo prije to ih ne interesira, kao da se ništa nije dogodilo.

Dugi niz godina vodili ste kultni kafić Ludwig, mijenjali i postavljali nove trendove zabave. Sjetimo se samo da ste prvi u Hrvatskoj uveli trash partyje, odnosno noći loše muzike, kao i brojnih drugih događaja. Prisjetite se malo tih vremena.

Ti trash partyji nastali su skroz slučajno. Milan Ratković mi je jednom zgodom donio ogroman broj pjesama, mi smo gledali što sve ima i brisali što nam se ne sviđa. U jednom momentu rekao sam Kezu, 'koliko smo toga izbrisali, mogli smo napraviti noć loše muzike'. Počeli smo se smijati i odlučili smo napraviti trash party. Da se mene pitalo, organizirali bismo samo tu jednu noć, ali ljudima se svidjelo, pa smo ponavljali. Kasnije smo organiziravali noć loše muzike sa stranim hitovima i malo po malo to se počelo širiti ne samo u Ludwigu, nego i u drugim dijelovima Hrvatske. Evo i dan danas imate program u Revelinu. Vratio sam Mineu, I Bee, Kasandru, Sennu M… i sve te hitove u život (smijeh). Ljudi bi na njih zaboravili, a danas nastupaju širom zemlje. Trebali bi mi davati proviziju (smijeh). Što ti je život! Mi smo iz čiste zajebancije pokrenuli cijeli trend. Možda bi se kasnije netko toga sjetio, ali činjenica je da je Ludwig prvi počeo s tim.

Zašto ste se odlučili na izlazak iz Ludwiga?

To je proklet posao koliko god ne bih mijenjao tih desetak godina. Kada radiš takvu vrstu posla kao što je bio Ludwig strašno narušavaš zdravlje. Moraš biti pijaniji od gosta, ne možeš kada te netko želi počastiti, reći da nećeš. Ili stalno piti sok. Izvrnuo bi se nakon deset sokova, lakše je popiti alkohol. Računao sam da sam proveo 520 vikenda u Ludwigu, bez Božića, Novih Godina, Uskrsa i drugih događaja. Nijedan izlazak vikendom u deset godina nisam propustio. Nešto sam računao da sam tijekom mojih deset godina u Ludwigu bio pijan više od dvije tisuće dana. Moraš kao gazda malog kafića biti tu, jer dio ljudi zbog tebe dolazi. Kada sam zatvorio kafić imao sam 132 kilograma od tog nezdravog života. Piješ, a onda rano ujutro mazneš burek ili pancerotu i tako stalno. Nakon što sam prestao s Ludwigom nisam više pio i kasno jeo i u samo nekoliko mjeseci izgubio sam 20 kilograma. Nekad mi je žao i što sam ga uopće otvarao. Bilo je to ludo doba, ali bih više napredovao u struci da nisam vodio Ludwig. Ja moj posao obožavam i sigurno bih puno više naučio da sam ostao u Nautici ili negdje drugo. Ne bih mijenjao te godine u Ludwiga, ali da se mogu vratiti nazad, dobro bih razmislio što učiniti.

jj

Koje su još loše strane vođenja takvog lokala?

Nekad bi najradije udario nekog pijanog gosta koji te maltretira, a ne možeš, jer se znate. Kako bi rekao Rambo, ako ne vratiš verbalno ili fizički, odrazi ti se psihički. Onda sve to skupljaš i nije dobro. Pa onda razna davanja državi, stalni problemi s remećenjem javnog reda zbog muzike, a tu postoje dvostruki kriteriji. Znali bi nama zatvoriti kafić, a u isto vrijeme lupa muzika u Trubadura. Kada bih rekao policiji zašto tamo ne urigira, oni bi rekli da ih nitko nije zvao da im smeta muzika. Onda bih ja ispred njih zazvao, ali svejedno ga ne bi zatvorili, jer su neki bili privilegiraniji od drugih. Pošto su u Ludwig dolazi ljudi moje generacije plus minus pet godina oni nisu bili utjecajni, pa je policija na nama vršila represiju dok su drugi prolazili lišo.

Što kažete za rekonstrukciju Peskarije?

Ne znam detalje, ali ako je netko zeznuo to su onda konzervatori koji su to dopustili. Ima bit da projekt u stvarnosti neće izgledati kao na 3D prikazu. Tako kaže Maro Hajdarhodžić, koji je po meni ok lik, dugi niz godina je dobar ugostitelj. Ali ponavljam detalje ne znam, pa ne bih previše ulazio u tu priču.

Dugi niz godina kupate se u Šulića, na jednom od kultnih dubrovačkih kupališta. Je li se posljednjih godina situacija promijenila, je li kupalište izgubilo dušu?

Ja kad god dođem u Šulića srce mi je veliko i dobro se osjećam. Naravno da se i Šulić iskomercijalizirao kao brojna druga kupališta, ali meni to ne smeta. Nažalost svake godine je sve manje domaćih ljudi. Neki su prestali dolaziti, jer ne žive više u Pilama, a naravno da su neki prestali dolaziti, jer rade u turizmu i nemaju vremena. Druga su vremena, nema više ni Divlje lige kao prije. A i mlađe generacije se mijenjaju, imaju sve blagodati tehnologije, pa se manje kupaju.

Kao velikom sportskom zaljubljeniku, za kraj jedno nogometno pitanje. Kako komentirate uvođenje VAR-a?

Nakon uvođenja VAR-a Barcelona i Real neće biti prvaci Europe barem pet godina. To sam se spreman kladiti sa svima, samo neka mi se jave u inbox na Facebooku i kažu cifru.

Popularni Članci