Otvorena je 1048. Festa sv. Vlaha, na Kandeloru, ispred Parčeve crkve.

Barjaci su stigli pred crkvu gdje je, nakon održane mise, dubrovački biskup Mate Uzinić pustio golubice. Otvaranju su prisustvovali brojni građani, ali i premijer Andrej Plenković, vodstvo Grada na čelu s Matom Frankovićem, ministrica Nina Obuljen Koržinek, europarlamentarka Dubravka Šuica, saborski zastupnik Branko Bačić, župan Nikola Dobroslavić... 

"Naš sveti Vlaho je star, ali nije ostario. Hoda među građanima i prigiba se nad građane i nad Grad i to ga čini mladim. I naša crkva je stara, ali trebamo se pitati je li ostarjela? Ostarjeti znači začahuriti se. Mlada smo država, ali smo star narod. I premijer je govorio o problemu demografije. Nedavno sam vozio kroz Slavoniju i vidio kuće bez svjetala. Mi ne trebamo u Slavoniju ići, možemo poći do naših otoka ili Pelješca", kazao je biskup Uzinić predvodeći misu komentiravši tako iseljavanje iz Hrvatske.

"Sveti Vlaho nije ostario i nije se pretočio u kameni kip bez osjećaja nego je pristuan u životu svakog stanovnika ovog grada, šeta ovim ulicama i čini ovaj Grad posebnim", istaknuo je biskup Uzinić.

"Možda smo stari jer smo zaboravili darovati se, jer smo imali druge prioritete", naznačio je biskup Uzinić.

Svemu je prethodio mimohod Gradske glazbe Dubrovnik na Stradunu i izvedba prigodnih koračnica te nastup s Katedralnim zborom na Stradunu. Barjak sv. Vlaha okupio je barjake ispred zborne crkve sv. Vlaha čime je svečano otvorena Festa. Nakon toga su trombunjeri opucali na Peskariji, a crkvi sv. Vlaha je upriličeno grličanje. 

Popularne Galerije