test

OD POBJEDE 1945. DO POBJEDE 1995. Otvorena izložba ratne fotografije u Muzeju crvene povijesti (FOTOGALERIJA)

Autor:dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Željko Tutnjević

Izložba ratne fotografije ''Od pobjede 1945. do pobjede 1995.'' Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA) VEDRA - Veterani Domovinskog rata i antifašisti donosi selekciju ratnih fotografija, kako iz Drugog svjetskog rata, tako i iz Domovinskog rata.

Otvorena je sinoć u prostorijama Muzeja crvene povijesti, a može se razgledati do 10 studenog.

Kako stoji u samom programu udruge, a ista ideja se iščitava i iz ove izložbe, cilj je poticati dijalog i ''svijest o slavnoj antifašističkoj prošlosti hrvatske nacije, u Drugom svjetskom i u Domovinskom ratu. Umjesto ponosa što smo u teškim povijesnim vremenima uspijevali odabrati ispravnu i pobjedničku stranu u globalnoj borbi s nacifašizmom, imamo revizionizam. Umjesto da i Domovinski rat shvatimo kao nastavak iste borbe protiv fašizma kakva je bila ona u Drugom svjetskom ratu, prečesto ga se shvaća kao priliku za rehabilitaciju davno poražene politike i ideologije.

Stoga se Hrvatska našla u tragičnom rascjepu: i 1945. i 1995. je bila pobjednik, a istodobno se na brojnim razinama svim silama trudi poništiti svoju pobjedu u Drugom svjetskom ratu i izbjegava je povezati s pobjedom u Domovinskom ratu. Posebno je to važno u Splitu i Dalmaciji, koji bez antifašističke borbe ne bi ni bili u sastavu Hrvatske.''

Upravo se kroz dijalog ovih fotografija, kroz prikaze dvaju vojska, želi naglasiti da iako s 50 godina razlike, iza ovih ljudi na fotografijama stoji ista ljubav prema domovini, prema pravdi i ista želja za bolji i pošteniji svijet.

Fotografije su nastajale od strane ratnih fotografa Živka Gatine i Matka Biljaka, koji su pratili partizane i branitelje Domovinskog rata, kako bi zorno prikazali stanje na ratištu.

Kako je bilo na otvorenju pogledajte u fotogaleriji Željka Tutnjevića.