test

JAZZ OUTBREAK FESTIVAL Dubrovnik ima angažiranu i zainteresiranu publiku, a naša mala zemlja ima puno kvalitetnih jazz profesionalaca

Autor:dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Vedran Levi

Na početku posljednje večeri Dubrovnik Jazz Outbreak 2022 festivala publika je imala priliku bolje upoznati Davora Hrvoja kroz predstavljanje njegove najnovije knjige „Zamrznuta glazba“.

Ovaj samozatajni jazz erudita autor je brojnih knjiga, radijskih i TV emisija, stručnih i popularnih tekstova, edukativnih programa, ali i izvrsnih fotografija; sve na temu jazz glazbe. U svojoj bogatoj višedesetljetnoj karijeri imao je prilike upoznati i intervjuirati najveće svjetske jazz zvijezde, a dio tih razgovora zabilježen je u knjizi „Zamrznuta glazba“ (Ex libris, 2022.). Tijekom razgovora, koji je moderirala Ivana Marinović iz Dubrovačke baštine uz podršku Voja Šindolića, čuli smo brojne zanimljive anegdote iz Hrvojevih susreta s jazz glazbenicima i sa brojnih koncerata. Knjigu i razgovor o Hrvojevim avanturama u svijetu jazza izvrsno su nadopunile njegove dojmljive fotografije: portreti jazz glazbenika izloženi u 4. lađi Lazareta. Raspravljalo se i o situaciji na domaćoj jazz sceni. Davor Hrvoj je naglasio važnost kontinuiranog rada na razvoju publike u čemu važnu ulogu imaju festivali kao što je Dubrovnik Jazz Outbreak. Pritom je pohvalio kvalitetu oba dosadašnja festivalska izdanja i izrazio podršku i spremnost na pomoć organizatorima u održavanju ove lijepe tradicije. 

Za završetak festivala odabrana je koncertna promocija posljednjeg autorskog albuma virtuoza jazz gitara/e „Trio, Duo, Solo“ Darka Jurkovića Charlija. Nastupio je solo (na jednoj ili češće na dvije gitare) i u duo odnosno trio formaciji sa Jankom Novoselićem na bubnjevima i Zvonimirom Šestakom na kontrabasu. Teško je odrediti koji dio nastupa je bio atraktivniji: Charlie solo na dvije gitare u tehnici «two hands tapping», duo Charlie – Janko, trio Charlie – Zvone – Janko, ili Charlie solo na jednoj gitari. Bez obzira na formaciju u kojoj su izvedene, Charlijeve skladbe očarale su pa čak i začarale publiku svojom složenom suptilnošću i suptilnom složenošću. Dojam je pojačan iznimnom koncentracijom i nadahnutošću te odličnom sinergijom trojice vrhunskih glazbenika. Vanserijska kreativnost i visoki glazbeni doseg skladbi Darka Jurkovića Charlieja te varljiva lakoća kojom su sinoć izvedene potakli su publiku da ga pozove na čak dva bisa.

Uspješno i izvrsno posjećeno drugo izdanje Dubrovnik Jazz Outbreak festivala pokazalo je da je hrvatska autorska jazz scena iznimno produktivna i da naša mala zemlja ima puno kvalitetnih visokoobrazovanih jazz profesionalaca. Dokazalo se da jazz u Dubrovniku ima angažiranu i zainteresiranu publiku što ulijeva nadu u svjetliju budućnost dubrovačkog i hrvatskog jazza.

Na fotografijama Vedrana Levija, službenog fotografa festivala, pogledajte kako je protekla završna večer Dubrovnik Jazz Outbreak festivala u Lazaretima. Festival je organizirala Dubrovačka baština d.o.o. uz potporu Turističke zajednice grada Dubrovnika.