Župan sudjelovao na konferenciji o prilagodbi gradova klimatskim promjenama

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Župan Nikola Dobroslavić u funkciji veleposlanika Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju, sudjelovao je na konferenciji „Prilagodba klimatskim promjenama kroz izradu i implementaciju SECAP-a“. Konferencija u organizaciji Društva za oblikovanje održivog razvoja održana je u digitalnom obliku iz Europskog doma Zagreb.

U svom obraćanju župan Dobroslavić rekao je: „Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju već je 15 godina referentna točka za lokalno energetsko i klimatsko djelovanje. Glavni je cilj nacionalnih veleposlanika Sporazuma gradonačelnika podržati i ojačati ovakva događanja i inicijative u svakoj državi članici, sudjelovati u aktivnostima specifičnima za pojedine zemlje te ojačati veze i suradnju sa zastupnicima u Europskom parlamentu i nacionalnim vladama. Posljednje tri godine zaokupljeni smo izvanrednim situacijama, najprije pandemijom Covid-19, a nakon toga i posljedicama ruske agresije na Ukrajinu što značajno utječe ponajprije na energetsku situaciju u Europi i šire. Međutim, istovremeno, nismo se prestali pripremati za čišću, zeleniju i bolju budućnost. EU neće odustati od realizacije svog cilja kao prve klimatski neutralne regije na svijetu, svakako kao ni od smanjenja svoje emisije za 55 posto. Svakako, to se može postići velikim dijelom suradnjom s građanima u našim zajednicama. Želimo li da zeleni plan doživi uspjeh moramo se osloniti na milijun lokalnih i regionalnih političara i političarki. Moramo se zauzeti za obnovu preuzetih obveza gradova i općina kako bi podigli klimatske standarde, zadovoljili potrebe ljudi i zaštitili naš planet. Kako bi se ublažile klimatske promjene moramo surađivati i obvezati se na promjene. U Republici Hrvatskoj 70 gradova i općina pristupilo je Savezu gradonačelnika za klimu i energiju. Ciljevi saveza u skladu su sa zajedničkom vizijom Dubrovačko-neretvanske županije, njezinih gradova i općina. Kao član Odbora regija, a posebno kao župan i stanovnik Dubrovačko-neretvanske županije ponosan sam što se naših 9 općina među prvima pridružilo ovoj važnoj inicijativi. Lokalne vlasti bore se protiv klimatskih promjena na razini koja je najbliže građanima. Potrebno je stalno poticati ulaganja i inovacije, stjecati veću potporu i sudjelovanje zajednice kroz što više sudionika u energetskoj tranziciji. Odbor regija će i dalje biti pouzdan partner u ovom projektu“, zaključio je Dobroslavić.

Konferenciju se u nastavku bavila temama važnosti prilagodbe klimatskim promjenama i sinergijama u cilju ublažavanja istih te mogućnostima financiranja mjera i implementacija projekata prilagodbi klimi u hrvatskim gradovima.

Popularni Članci