'ŽIVIMO SA ZARAŽENOM, A NITKO NAS NE DOŽIVLJAVA' Koronavirus se uvukao u dom četveročlane obitelji iz Konavala

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Četveročlana obitelj iz Konavala u potpunosti je izolirana zbog pojave koronavirusa u njihovom domu. Naime, jedna od članica obitelji radila je u Zračnoj luci te se tako zarazila koronavirusom, a kasnije je virus stigao i u obitelji u kojoj na sreću ostali nisu zaraženi iako su bili u kontaktu. 

Konavoka, čiji su podaci poznati redakciji, odlučila je ispričati što se događa kod njih doma te kako se bore s bolešću. Ona je za Dubrovački dnevnik kazala kako ih nitko ne doživljava te ih upravo to najviše ljuti. Njezino pismo prenosimo u cijelosti.

"Otkako se prvi put pojavio coronavirus u svijetu bilo je samo pitanje vremena kada će doći do nas. Šireći se iz zemlje u zemlju, počevši od Kine, krajem veljače s virusom se upoznajemo i u Hrvatskoj. Ljudi, naviknuti ponajviše na slobodu kretanja teško prihvaćaju činjenicu da se stoji kod kuće, da se zatvore granice na vrijeme i učini se što je potrebno kako bi se širenje virusa zaustavilo. Tu se dolazi do stanja u kojem se Hrvatska nalazi, a u zadnje vrijeme Dubrovačko-neretvanska županija koja samo bilježi neku novu zaraženu osobu. 

Budući da coronavirus ne bira i napada sve više osoba, tako se ugostio i u našoj kući. 

Oboljeloj je osobi prepisana samoizolacija, kao i svima nama, te nam je preporučeno da se držimo udaljeno, razmak 2 metra, pijemo što više čaja i ostalih toplih napitaka, pa to i radimo. Simptomi koje je imala su temperatura oko 37,5, suhi kašalj, bol u kostima i hroptanje u prsima. Problem nastaje kada kuća u kojoj svi živimo nema uvjete za samoizolaciju jer se koristi jedna kuhinja, jedan dnevni boravak, jedan WC... 

Sestra, koja ima, kako je rečeno blaži oblik korone u svoj situaciji predstavlja najmanji problem. Tu su roditelji koji pate od astme, otac pogotovo koji ima jako težak oblik, a i ja koja sama imam astmu. Nama je i dalje najbolji savjet koji smo dobili taj da se držimo odvojeno, peremo ruke, dezinficiramo sve... nije problem, to se napravi. 

Problem je što je virus u kući i samo je pitanje kada ćemo mi ostali ukućani razviti simptome. Realno gledano, kakav bi oblik razvili oni koji nisu zdravi. Blaži ne bi bio to je sigurno. 

Meni je jasno da se teško organizirati, ali koliko je normalno da, tada još nepotvrđenu zaraženu osobu na testiranje vodi otac koji je kronični bolesnik koji kontakt s njom nije mogao izbjeći? Na to je svatko gluh i svatko se bazira na zaraženu koja se, po mišljenju stručnih osoba osjeća normalno kada je korona u pitanju. Ali, opet, nismo problem niti ja niti ona, problem su roditelji koji bi sigurno imali teži oblik i koji bi, pitanje je koliko izdržali s koronom. 

Iako smo bili u kontaktu sa zaraženom, testiranje je nemoguće dobiti. 

Često u medijima čujem da se trebaju zaštititi starije osobe, a o kakvoj zaštiti ovdje pričamo? Nalazim se u situaciji kada se u vlastitoj kući ne osjećam sigurno jer mi je cijelo stanje s virusom u blizinu, korona nam je na dohvat ruke. Kako osoba s koronom može stajati u kućnoj izolaciji kada je zdravstveno stanje i bez korone loše? Kako da izbjegnemo situaciju kada moramo uhvatiti kvaku koju je i ona, uzeti joj šalicu i nadoliti čaja...s rukavicama? Naravno! 

Ali, zašto to ne mogu raditi puno bolje zaštićene i pripremljene osobe za to, za razliku od nas? Zašto se nigdje ne izoliraju osobe koje su, na svu sreću lakše oboljele od korone, kako bi se broj zaraženih smanjio? Zašto se za njih ne otvori neki hotel koji je za to predviđen, zašto ih se šalje doma i zašto je svatko gluh? 

Neka netko nešto napravi! Neka se osobe s koronom izoliraju, neka se očisti kuća, neka se smanji mogućnost zaraze drugih ljudi, neka se svi osjećamo sigurno. Neka ljudi više ozdravljaju, a ne se razbolijevaju. Vjerujte, s koronom se ne smijemo zezati. 

Ostaje nam samo vjera da smo je mi ostali ukućani, nekim čudom zaobišli, a vi sigurno zdravi ostanite doma, mirni i veseli. Svako vam dobro!", poručila je ova Konavoka.

Popularni Članci