Završna konferencija projekta Alter Eco Plus

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Na Sveučilištu Ca’ Foscari u Veneciji, održan je završna konferencija projekta Alter Eco Plus koji je financiran sredstvima Europske Unije, unutar programa Interreg Mediterranean i potiče suradnju između regija unutar i izvan Europske Unije.

Dubrovačko-neretvanska županija je sudjelovala u projektu Alter Eco Plus zajedno s partnerima iz Španjolske, Italije, Grčke i Crne Gore. Na završnoj konferenciji predstavljena su iskustva i rezultati rada na projektu od strane svih projektnih partnera.

Kroz projekt ALTER ECO PLUS se kreirao alat za mjerenje i praćenje lokalnog kapaciteta turističke nosivosti. Cilj ovakve aktivnosti je stvaranje alternativne turističke strategije u svrhu poboljšanja i razvoja lokalnog održivog turizma, uz istovremeno zadržavanje i promicanje mediteranskog identiteta.

Pronalazak načina za primanje i pružanje značajnih informacija te kontinuirano bavljenje istraživanjem tržišta ključni su u suočavanju s izazovima s kojima se u sličnim oblicima susreću sve navedene regije. Španjolska, talijanska, hrvatska, grčka i crnogorska obala su geografska područja bogatog kulturnog i povijesnog nasljeđa kojima je potrebno pravilno upravljati. Praćenje potreba lokacije, njenih resursa i kapaciteta treba biti kontinuirano kako bi se moglo pravilno usmjeriti njen turistički razvoj.

Alat za praćenje nosivosti turističkog kapaciteta, kreiran kroz projekt Alter Eco Plus instaliran je u Stonu, Korčuli i Cavtatu i doprinijet će sagledavanju kretanja posjetitelja i pomoći u izradi projekcije turističkih kretanja na terenu. Upravo takve informacije će usmjeriti kreiranje lokalnih turističkih politika kako bi se istovremeno zadržala kvaliteta života lokalnog stanovništva i kvalitetno razvijala turistička ponuda.

Popularni Članci